Za novi borski rudnik bakra i zlata potrebno 1,5 milijarde dolara

2
180

Novi borski rudnik bakra i zlata na ležištu „Čukaru Peki“ mogao bi da bude otvoren 2021. godine, a za to je potrebno čak 1,5 milijarde američkih dolara – pokazali su rezultati Preliminarne ekonomske procene budućeg rudnika bakra i zlata u istočnoj Srbiji.

Foto: Rakita

Oko 37 odsto početnog kapitala za potpuno stavljanje u funkciju rudnika na ležištu „Čukaru Peki“, kako navode u kompaniji Rakita Exploration, koja je i nosilac prava za geološko istraživanje, a čiji je vlasnik kanadska kompanija Nevsun Resources, odnosi se na razvoj podzemne površine i infrastukture.

Tu, pre svega, spada i izgradnja 22 kilometra sistema ventilacije rudnika. Ostatak sredstava biće utrošen na izgradnju objekata i infrastrukture, za opremu za dobijanje koncentrata bakra, sistema za upravljanje vodom i objekta za odlaganje jalovine.

„Za sada nastavljamo da radimo na definisanju troškova projekta i sprovođenja plana putem direktnog stručnog pristupa. U toku su aktivnosti na dodatnoj detaljnoj razradi i metalurškim ispitivanjima pre preliminarne studije izvodljivosti i naš plan je da finalnu fazu istraživanja započnemo u prvom kvartalu 2018. godine. Sa vladom Srbije radimo na obezbeđivanju dozvola u cilju pokretanja proizvodnje 2021. godine“, ističe Peter Kukielski, generalni direktor kompanije Nevsun i dodaje da Preliminarna ekonomska procena potvrđuje izuzetno dobre ekonomske izglede gornje zone projekta Timok.

Foto: Rakita

Inače, ova kompanija je vlasnik 100 posto gornje zone ležišta rude bakra i zlata visokog kvaliteta Timok i vlasnik 60,4 procenta donje zone ležišta Timok u Srbiji, dok je vlasnik preostalih 39,4 procenta donje zone partnerska kompanija Freeport.

Po završetku studije izvodljivosti kanadska kompanija posedovaće 46, a Freeport 54 procenta.

Foto: Rakita

Što se ležišta „Čukaru Peki“ tiče, procenjuje se da ono po toni sadrži 2,6 procenta bakra i 1,7 procenta zlata.

Srbija će, navode u kompaniji Rakita Exploration, od eksploatacije rudnika ostvariti dobit kroz naplatu naknada za korišćenje mineralnih sirovina u visini od pet odsto, poreza na dobit pravnih lica u visini od 15 odsto, ali i kroz plate zaposlenih i druge dažbine.

2 KOMENTARA

  1. Vidimo da je u svim slojevima vlasnistvo Republike Srbije,pravnih i privatnih lica i gradjana Republike Srbije je 0%(nula procenata) . To je izuzetno interesantno za javnost ,a kako se radi o rudnim resursima Srbije i u Srbiji ..ta cinjenica pravolinijski usmerava PRVO: Na neprikosnoveno pravo gradjana… da dobiju na uvid u pravni osnov i pravni postupak po kome je doslo do ovakve raspodele vlasnistva. DRUGO: Na neprikosnoveno pravo gradjana na uvid u projektno-tehnicku dokumentaciju o tome : 1) Koji su sagledani ekoloski aspekti otvaranja ovog novog rudnika 2 ) koje su mere i tehnologije za zastitu vode,zastitu vazduha, zastitu zemljista ..kao i zastitu od buke… .preliminarno predvidjeni tom dokumentacijom 3) Koji su standardi i kriterijumi o zastiti zemljista, vode,vazduha i od buke…uzeti kao kriterijumi..Kao i to da li su,osim nacionalnih ,uzeti u obzir i EU standardi ..kao buduci nezaobilazni i najstrozije strogostandardi …jer je u svim najvisim institucijama drzave Srbije usvojen i drzavno proklamovan cilj …ulazak Srbije u EU. ……… …….. Bez ikakve namere,tendencije ili intencije .. da se opstruise ili zaustavi bilo kakav ekonomski razvoj i napredak ,pa ni otvaranje ovog novog rudnika…prvi razlog za sve prethodno navedeno i izneto je geografska cinjenica da Srbija evropska drzava i buduca clanica EU.. a nije bananizovana Banana Republika negde na periferiji Globusa…..u kojoj prolaze raznorazna nebulozna Banana Saopstenja.. korumpiranih i polupismenih lokalnih polufabrikata,jajara i lopina.. obucenih u skupa poslovna odela i sa vizit-kartama A4 formata…Sto je inace ne tako retka praksa na vec prethodno precizno navedenim civilizacijskim i rudno bogatim marginama ove Plave Planete. Drugi ,i veoma je moguce i najvazniji, razlog ove ,,elaboracije,, je.. .. to sto je poslednji tramvaj vec odavno nestao u maglovitoj i vlaznoj novembarskoj ponoci velegrada….i svi okasneli i vlazni ponocni talenti …. cekajuci ..prvi post-ponocni bus u 01 i 15………kucaju po ponocnim mobovima…I ko moze da zna sadrzaj svih tih ponocnih elektronskih grafita …vaznih,nevaznih,brzih, predugih, smesnih, nostalgicnih,poetskih, dvosmislenih,jasnih, neznih,ljutih,ceznjivih,mudrih,ljubavnih,tajanstvenih….. koji lete ko zna gde ..preko okeana i kontinenata.. kroz ponocni etar…Cudo je noc.

  2. …anomimnost je mama i tata……….uzgred ..i totalno,totalno nebitno …za Bor, Borski okrug Fimocku krajinu i Istocnu Srbiju…..na nacionalnoj SAT TV… Google/koridor istok stratsko

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here