RTB: Pušten u rad novi bager

Novi hidraulični bager, najveći u Evropi čija je vrednost 4 miliona dolara, pušten je u rad danas na površinskom kopu Veliki Krivelj.

Novi hidraulični bager, najveći u Evropi čija je vrednost 4 miliona dolara, pušten je u rad danas na površinskom kopu Veliki Krivelj.

 

 

Bager je započeo svoj radni vek uz prisustvo generalnog direktora Rudarsko topioničarskog basena (RTB) „Bor“, Blagoja Spaskovskog, ali i stotinak radnika RTB-a, privatnika i građana Bora.

„Nova mašina, koja je od danas u rudniku, vredna je četiri miliona evra i imaće godišnji učinak kao četiri sadašnja bagera starih nekoliko decenija. Ovaj bager znači opstanak za RTB i Bor“, naveo je Spaskovski.

Kašika novog bagera zahvata preko 50 tona rude, odnosno raskrivke i u 4 navrata napuni kamion čime se značajno smanjuju troškovi iskopavanja rude.    
Spaskovski je dodao da će se bržim raskrivanjem zemljišta doći do rude čiji je sadržaj bakra 35 odsto veći od sadašnje, kao i da će nove mašine dobiti i rudnik bakra u Majdanpeku.

RTB će podići dodatna sredstva od 10 miliona evra za nabavku rudarske mehanizacije, čime će se povećati ranije uzeti kredit Fonda za razvoj za iste namene, od 27 miliona evra.

Kredit je prema rečima generanog direktora basena izuzetno povoljan, kamata je 2,5% na godišnjem nivou, sa rokom otplate od 10 i grejs periodom od 3 godine.

„Novi kredit biće upotrebljen za nabavku još četiri velika kamiona, dva bagera, dva utovarivača i bušilice“, rekao je danas generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, prilikom puštanja u rad najvećeg bagera za dnevne kopove marke Komatsu.