Novi rudnik kod Bora počinje sa radom 2021. godine

5
3338

Novi rudnik bakra i zlata na nalazištu Čukaru Peki kod Bora biće otvoren u naredne dve godine. U kineskom Sjamenu potpisan je sporazum o razvoju tog projekta između ministra rudarstva i energetike Aleksanda Antića i predsednika kompanije Ziđin (Zijin mining group) Đinh Čena.

 

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će Ziđin u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone investirati 474 miliona dolara.

”Kada to gornje nalazište, odnosno, ta zona uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja biće oko 79.000 tona bakra.

To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo realizovali sa Ziđinom”, rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Ministar je rekao da će kineska kompanija proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona iz rudnika nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok, čiji je Čukaru Peki deo.

Predsednik kompanije Ziđin Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

U Sjamenu je potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik Ziđin.

”Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada”, rekao je novinarima prvi čovek Ziđina.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

(Bor030 / Tanjug)

5 KOMENTARA

  1. Кинеска фирма Зиђин отвара рудник код Бора и то није чудно. Чудно је што нису ангажовали гробара РТБ Бор, Спасковског илити Сосе. Он је отворио, како је причао својевремено, на десетине рудника. Кинези проценили да је веће зло што је успео, уз подршку ментора из власт, да уништи гиганта као што је био некада РТБ Бор. Он је највећи стручњак за нестајање злата, други су у апсу, а он се шепури слободно, без трунке савести. Нема је.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime