Novi rudnik kod Bora počinje sa radom 2021. godine

Novi rudnik bakra i zlata na nalazištu Čukaru Peki kod Bora biće otvoren u naredne dve godine. U kineskom Sjamenu potpisan je sporazum o razvoju tog projekta između ministra rudarstva i energetike Aleksanda Antića i predsednika kompanije Ziđin (Zijin mining group) Đinh Čena.

 

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će Ziđin u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone investirati 474 miliona dolara.

“Kada to gornje nalazište, odnosno, ta zona uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja biće oko 79.000 tona bakra.

To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo realizovali sa Ziđinom“, rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Ministar je rekao da će kineska kompanija proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona iz rudnika nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok, čiji je Čukaru Peki deo.

Predsednik kompanije Ziđin Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

U Sjamenu je potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik Ziđin.

“Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada“, rekao je novinarima prvi čovek Ziđina.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

(Bor030 / Tanjug)