Novi rudnik u Boru: Predstavnici lokane zajednice i „Rakite“ razgovarali o ekologiji i bezbednosti

Dobra saradnja lokalne samouprave u Boru sa kompanijom Rakita Exploration, nastavljena je danas razmenom informacija o trenutnoj fazi geoloških istraživanja na projektu „Čukaru Peki“, a kome su prisustvovali i predstavnici mesnih zajednica Brestovac, Slatina i Metovnica, sela koja su pod direktnim uticajem projekta budućeg rudnika bakra.

Na sastanku su razmenjene informacije koje se tiču uticaja na putnu infrastrukturu između sela Brestovac i Metovnica, i zaštiti životne sredine, na čemu insistiuraju sve strane.

Menadžer za komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje u Rakiti, Aleksandar Vulović, napomenuo je da je ta kompamnija već pokrenula mere bezbednosti na deonici između dva sela kako bi se postavili ležeći policajci ispred škole kraj koje prolaze kamioni, ali i posekle grane kako kamioni pri transportu ne bi išli sredinom puta.

„U toku su razgovori sa firmom Štrabag i Putevi Srbije kako bi se realizovale ove aktivnosti koje smo pokrenuli nakon konsultacija sa predstavnicima mesne zajednice Brestovac,“ rekao je Vulović.

On nije krio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa lokalnom samoupravom i njihovom željom da se susretnu sa Rakitom koja posluje u sastavu kompanije „Nevsun“ iz Kanade.

„Ovo je prilika da sa čelnicima Bora podelimo sve ono što je pred nama, jer ćemo u narednom peridou biti dobre komšije i sa gradom deliti i dobro i loše,“ naznačio je on.

Prema njegovim rečima, kada je reč o ekologiji, u narednom periodu biće izrađena procena uticja na životnu sredinu, dok je u aktuelnoj fazi geoloških istraživanja dobijeno pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu prirode, Zavoda za zaštitu spomenika i Republičke direkcije za vode.

„Srpsko zakonodavstvo je više nego zahtevno kada su u pitanju ovakvi radovi, i mi smo kao odgovorna kompanija sve te mere implementirali u projekat i svaki naš dalji korak je usklađen sa time“, kaže Aleksandar Vulović, uz napomenu da osim pred zakonima Srbije, Rakita ima odgovornost i pred međunarodnim finansijskim institucijama, pa se samim tim na projekat primenjuju najbolje svetske prakse.

Predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić, napomenuo je da je opštini Bor potrebno svako novo radno mesto i svaki novi investitor, a pored RTB-a, to je kompanija „Rakita“.

„U narednom periodu moramo da razgovaramo sa svakim našim sugrađaninom u mesnim zajednicama koje su pod uticajem projekta „Čukaru Peki“ i sagledamo potrebe. Razgovor mora biti na realnim osnovama i potrebama, a naša potreba je da se zadovolje i ekološki standardi“, rekao je prvi čovek opštine Bor.

Istakao je da je Rakita društveno odgovorna kompanija u šta su se uverili i predstavnici opštine Bor i tri mesne zajednice. Posebno istakao svesrdnu pomoć mehanizacije Rakite tokom ovogodišnjih mećava koje su zadesile Bor i okolinu.