Novi sistem za odsumporavanje topioničkih gasova počeo sa radom

Otkad je krajem jula počeo da radi nov sistem za odsumporavanje, koji sakuplja dimne gasove sa odeljenja konvertora i kod fleš-peći, ali i otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline, pokazatelji emisije sumpor-dioksida daleko su ispod tolerisanih 100 mikrograma po kubnom metru vazduha.

Foro: Gorica Tončev Vasilić/SZC

Uporedni podaci sa glavnih mernih mesta u gradu, pre i posle ulaganja u novo postrojenje, pokazuju da je kvalitet vazduha znatno poboljšan nakon puštanja u rad sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova.

U Brezoniku je, tako, od januara do jula, odnosno pre nego što je proradio nov sistem odsumporavanja, prosečna časovna emisija dimnih gasova bila 27,65 mikrograma po kubnom metru vazduha, a sada je 23,7 mikrograma, što je 14,3 odsto manje.

U gradskom parku emisija sumpor-dioksida je sa 49,57 mikrograma po metru kubnom vazduha smanjena za 45 odsto i svedena u avgustu na 27,24 mikrograma, a kod Instituta su prosečne satne vrednosti opale 11,5 procenata.

„Zahvaljujući novom sistemu za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, koji je 25. jula pušten u probnu proizvodnju, prosečna koncentracija sumpor-dioksida je u avgustu znatno niža od one koja je evidentirana od januara do jula. Kako bismo osigurali stabilnost celog metalurškog sistema, moramo što pre da zamenimo staru opremu i cevovovode i to je naša odgovornost. Nakon što završimo i u upotrebu pustimo tri nova konvertora i dve anodne peći, problem emisije dimnih gasova iz topionice biće potpuno rešen“, kaže zamenik generalnog direktora Serbia Zijin Copper za bezbednost i zaštitu životne sredine Qiu Weijun.

Kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 Nm3/h (normalnih kubnih metara na sat), sadržaj sumpor-dioksida je nakon obrade manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru.

Nakon odsumporavanja, velika količina fine prašine i suspenzije od sumpora uvlači se u dimni gas, koji se mokrim elektrostatičkim filterom dubinski uklanja, a uklonjene kapljice vraćaju se u sistem odsumporavanja. Otpadni gas se ispušta u skladu sa standardom emisije otpadnih gasova.

Tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost, potvrđenu tehnologiju, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine.

„Od kada je Zijin preuzeo rukovođenje, u poboljšanje stanja životne sredine i ekologije je umesto 70 miliona američkih dolara, koliko je bilo dogovoreno sporazumom o strateškoj saradnji, uloženo ukupno 126 miliona dolara“, zaključuje Qiu Weijun.