Novi sjaj Lazareve pećine

 BOR – U Lazarevoj pećini u čuvenom Zlotskom kanjonu za dve nedelje biće instalirano 30 najmodernijih reflektora. Protekli mesec dana radnici preduzeća „Boking“ napravili su betonske staze do najudaljenijih kanala i pećinskih hodnika.

– Zlotski kanjon sa Lazarevom pećinom, najvećom i najbogatijom draguljima prirode, gotovo dve decenije nepristupačan je za turiste i namernike. Električna instalacija je nestala, domaćina nije bilo, svi su se odrekli neprocenjivog blaga i lepote kakva se u Evropi retko viđa. Danas je opština Bor preuzela gazdovanje od „Srbijašuma“. Uskoro će pećine zasijati bolje nego nekad kada su ih poredili sa Postojskom jamom u Sloveniji – kaže profesor dr Radenko Lazarević, poznati srpski speleolog koji zajedno sa radnicima borske Fabrike opreme i delova uređuje unutrašnjost pećine.

Zlotska pecina / Lazarev kanjon

Mladi istraživači iz devet evropskih zemalja urediće plato i napraviti nova vrata na ulazu u Lazarevu pećinu, što će promeniti izgled celog kraja i učiniti Zlotski kanjon i pećine dostupnim turistima iz zemlje i sveta.

 
(Agencija SINA)