Novi slučajevi kovida-19 u Boru; Dve osobe preminule, dve zaražene, tri izlečene

U Boru su zabeležena još dva nova slučaja kovida-19, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Od posledica korona virusa preminule su dve osobe, rekao je na konferenciji za novinare, Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. Bor beleži još dva nova slučaja kovida-19, čime se broj zaraženih popeo na 75.

„Želim da izrazim duboko saučešće porodicama preminulih i moram reći da je jedan od mojih kolega, veliki čoivek, veliki borac, čovek koji je sve nas zadužio svojim radom i svojom energijom, svojim znanjem, svojom dobrotom napustio ovaj svet i podlegao borbi protiv korona virusa. Molim sve sugrađane da vrlo ozbiljno shvate sve ovo što se dešava i u Srbiji i u Boru“, rekao je Milikić.

Na današnjoj koferenciji za novinare Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice istakao je da su juče ovu ustanovu pohodili ruski vojni epidemiolozi koji su se složili sa većinom mera koje se u Boru preduzimaju, ali i dali sugestije šta još treba da se uradi.

„U Boru se radi onoliko tekstova koliko treba i radi se prema određenim pravilima.Tačno postoje pravila po kojima se testovi rade. Ne rade se ni nasumično, ni paušpalno – istakao je Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice i dodao da su pacijenti na grudnom odeljenju stabili i da se za nekoliko njih još čekaju rezultati.

Kako je potvrdila Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja u ovoj ustanovi urađeno je 226 briseva, od toga 56 briseva je pozitivno a 119 negativno.

„Za pedesetak pacijenata čekamo rezultate briseva. Analizirajući rad u ambulanti došli smo do zaključka da se broj pacijenata smanjuje, a analiza postojećih rezultata briseva pokazuje veći porast negativnih nego pozitivnih“, istakla je dr Radosavljević.

Ona je dodala da je preporuka ruskih epidemiologa da se ambulanta za kovid zadrži u ulici Moše Pijade, a da se ona u Domu zdravlja ukine. Dodala je i da je tokom jučerašnjeg dana 13 osoba upućeno u Klinički centar Niš, gde su smešteni u Paviljone 2 i 3 i u Nišku banju.

Gradonačelnik Bora  je odgovarajući na pitanja rekao da nema tačan podatak o broju izolovanih radnika kompanije „Ziđin“, ali da je ova kompanija preduzela i niz soptvenih mera na zaštiti zaposlenih i sprečavanju širenja korona virusa. U „Ziđinu“ su, istakao je, potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom.