Novogodišnja poruka generalnog direktora Srbija Ziđin Koper

Ponosan na stabilne proizvodne i poslovne učinke u godini koja odlazi, kao i na sve što su Srbija Ziđin Koper i njeni zaposleni dosad postigli, generalni direktor kompanije Đen Siming je u novogodišnjoj poslanici radnicima poželeo dobro zdravlje, spokoj i ispunjenje svih želja, Republici Srbiji mir i prosperitet, a narodu Srbije sreću i blagostanje.

Đen Siming

„Želim da u ime Srbija Ziđin Koper i svoje lično ime svim zaposlenima na prvoj liniji proizvodnje i njihovim porodicama, kooperantskim firmama i društvenoj zajednici uputim srdačne praznične čestitke! Takođe, najlepše želje za Novu godinu upućujem predstavnicima vlasti na svim nivoima upravljanja i prijateljima iz svih sfera društva koji pružaju podršku i pomoć kompaniji.

Prilagođavajući strategiju globalnim uslovima poslovanja u doba rusko-ukrajinskog sukoba, evropske energetske krize, pada cene bakra i sve veće ekonomske neizvesnosti na tržištu kapitala, Srbija Ziđin Koper nastojala je da obezbedi zdrav razvoj preduzeća, uz zaštitu interesa zaposlenih. Odlučnošću i uz velike napore, maksimalno smo smanjili sve te negativne uticaje na poslovanje i izgradnju projekata koji su dolazili sa strane i uspeli da osiguramo proizvodnju u rudnicima i rad u okviru brojnih projekata tehničke rekonstrukcije i izgradnje.

Učinak kompanije u oblastima proizvodnje i poslovanja je tokom 2022. bio stabilan.

Proizvedeno je 93.100 tona bakra i 2.666 kilograma zlata. Prihod od prodaje koji smo ostvarili iznosio je 1,06 milijardi dolara, što je 13,86 odsto manje nego prošle godine. Za donacije je u ovoj godini izdvojeno 5,88 milona američkih dolara.

Matična korporacija u Kini, Ziđin Majning Grupa, najavila je u 2022. novi cilj – da postane prvoklasna svetska, zelena, visokotehnološka rudarska kompanija. Srbija Ziđin Koper je u skladu s tim ove godine ostvarila brojne rezultate u oblastima tehničke rekonstrukcije i ESG-a. Ključni projekti tehničke rekonstrukcije razvijaju se sistematično i uz brži tempo izgradnje. Nova flotacija rudnika „Veliki Krivelj“ već je u fazi testiranja opreme i 2023. godine imaće važnu ulogu.

U ekologiju i zaštitu životne sredine Srbija Ziđin Koper uložila je ove godine 194 miliona američkih dolara. Stopa tretmana otpadnih voda je 92,5 odsto, što je vodeći nivo u rudarskoj industriji. Ozelenjeno je i 165 hektara površine, što je četiri i po puta više nego 2021. godine.

Od dolaska Ziđina ozelenjen je 221 hektar i posađeno je 220.400 sadnica. Kompanija je naporno radila na rekultivaciji u zonama flotacijskih jalovišta u Majdnapeku, Velikom Krivelju i starog borskog odlagališta kako bi se što pre formiralo prijatno, lepo i zeleno okruženje u rudarskim gradovima. Takođe, u cilju rešavanja nasleđenih problema iz perioda RTB-a, kompanija je uložila pet miliona američkih dolara u ekološke projekte prečišćavanja kiselih otpadnih voda u jezeru „Robule“. Nakon posla koji je trajao godinu i po dana, Srbija Ziđin Koper je u potpunosti rešila višedecenijski problem zagađenja na toj lokaciji.

Izgradnja projekata obnovljivih izvora energije teče po planu. Formirana je radna grupa za promovisanje poslova u vezi uštede energije i smanjenja potrošnje, a definisan je i plan upravljanja emisijom ugljen-dioksida. Srbija Ziđin Koper primeniće najmoderniju tehnologiju, kako bi sistematski kontrolisala i efikasno upravljala emisijom ugljen-dioksida.

Pridržavajući se strogo principa bezbedne proizvodnje, što je doprinelo da svest zaposlenih danas bude na višem nivou, broj povreda na radu je ove godine 34 odsto manji nego 2021. i 37 odsto manji nego 2020. Za zaposlene je organizovano i realizovano 28.867 raznih obuka u oblastima bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite od požara.

U fokusu pažnje Srbija Ziđin Koper je ove godine, kao i svih prethodnih, bio razvoj lokalnih zajednica na čijim teritorijama kompanija posluje, pa je isključivo u službi građana 2022. osnovan i info centar. U nameri da podeli rezultate razvoja sa društvenom zajednicom, Srbija Ziđin Koper je u obrazovanje, zdravstvo, infrstrukturnu izgradnju, kulturu i sport u Boru i Majdanpeku uložila 3,25 miliona američkih dolara.

Zaposleni su kamen-temeljac razvoja Srbija Ziđin Koper! Zato će i ubuduće prioritet kompanije biti da obezbedi sigurne i pristojne zarade za sve radnike, u skladu sa njenim razvojem.

Naš zajednički napor urodio je bogatim plodovima. Dolazak Nove godine donosi nam novu nadu za novi razvoj. Ponosan sam na sve što smo dosad ostvarili. Ruku pod ruku, napredujemo ka boljoj i lepšoj zajedničkoj budućnosti!

U Novoj godini želim svima ispunjenje svih želja, dobro zdravlje i spokoj. Republici Srbiji želim mir i prosperitet, a narodu Srbije sreću i blagostanje!“