Novoj Topionici pozitivna ekološka ocena

Viši savetnik za ekologiju kanadske Agencije za razvoj EDC Piter Mur pozitivno je ocenio Studiju uticaja na životnu sredinu buduće topionice bakra RTB-a Bor.

Viši savetnik za ekologiju kanadske Agencije za razvoj EDC Piter Mur pozitivno je ocenio Studiju uticaja na životnu sredinu buduće topionice bakra RTB-a Bor.

„Bordu direktora daću tople preporuke da se realizuje projekat izgradnje nove topionice“, rekao je Mur.

EDC banka će biti nosilac kredita za gradnju nove i rekonstrukciju postojeće topionice bakra i izgradnju Fabrike sumporne kiseline, a Studija uticaja na životnu sredinu je neophodan dokument kako bi se projekat realizovao.

Rekonstrukcija podrazumeva zamenu zastarele tehnologije topljenja novom i izgradnju nove Fabrike sumporne kiseline.

Mur je rekao da je EDC „uzbuđen“ što će taj projekat doneti velike koristi Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor.

On je podsetio da je EDC državna kompanija koja ima zakonsku obavezu da se uveri i osigura da projekti ispune određene standarde, u ovom slučaju standarde Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

„Bez obzira što naša preporuka nije jedina, izuzetno je važna. Smatram da ću imati izuzetno pozitivan uticaj na bord direktora EDC banke“, naznačio je Mur.

Predstavnik EDC-a je ipak naglasio da će se pitanja koja se odnose na finansiranje projekta tek razmatrati između odeljenja za finansije EDC-a i RTB-a Bor. Podsetio je da je EDC već imao dobra isukstva u saradnji sa kanadskom kompanijom SNC Lavalin, koja će realizovati projekat rekonstrukcije nove topionice.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski rekao je da se ovim činom definitivno kreće u realizaciju projekta i da će Borani za 36 meseci imati čisto nebo, reke i bolju proizvodnju.

„Samo iz razlike u iskorišćenju bakra, većoj količini sumporne kiseline, većeg iskorišćenja zlata, selena i platine, koja se procenjuje na 42 miliona dolara, moći ćemo da isplatimo celu investiciju“, zaključio je Spaskovski. On je rekao da je projekat siguran, jer iza njega stoje država Srbija i Vlada.

Predstavnici RTB-a i SNC Lavalin, potpisali su 10. juna ugovor o izgradnji Topionice i nove fabrike sumporne kiseline u vrednosti 175 miliona evra. Kredit od 135 miliona evra obezbediće EDC, a preostalo RTB Bor i država Srbija.

(BETA)