„Novosti“: Kinezi najbliži preuzimanju RTB-a

Rok za podnošenje ponuda za strateško partnersvo s Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor istekao je u ponedeljak 20. avgusta. Ministarstvo privrede je saopštilo da su ponude dostavile tri firme iz Kine, Rusije i Kanade ne otkrivaći o kojim se kompanijama radi.

Foto: I. Mitrović (www.bor030.net)

„Novosti“ su saznale da je u trku za preuzimanje borskog kombinata zlata i bakra ušao kineski „Zijin majning“ (ZiJin Mining), kiparski „U gold“ iza kojeg stoji ruski kapital i kanadsko-finski investicioni fond „Čempion“.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je sedam kompanija, a kako pišu „Novosti“, kineski „Zi jin“, koji je važio za jednog od najozbiljnijih igrača za strateško partnerstvo sa RTB-om, ako uspe da to i ostvari, dobio bi priliku da se pozicionira na evropskom tržištu.

List navodi da se o kiparskom „U goldu“ malo zna, a pominje se da ta firma ima rudnike uglja u Ukrajini, ali i da su vlasnici nekih od najpoznatijih hotela u Crnoj Gori.

Kanadsko-finski investicioni fond „Čempion“ bavi se ulaganjima u rudarstvu i nekoliko puta je pokazivao interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB-om, pišu „Novosti“.

Država od strateškog partnera očekuje da u RTB mora da investira najmanje 350 miliona dolara, da uveća proizvodnju tri-četiri puta za četiri-pet godina i da zadrži svih 5.000 zaposlenih. U zavisnosti od ponuda biće odlučeno koliki će vlasnički udeo dobiti strateški partner, odnosno koliko će ostati u državnom vlasništvu.

(Bor030 / Novosti / Beta)