NPS: Vlast sprema odluke koje su protiv interesa građana

Predsednik Gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije (NPS) u Boru i odbornik u lokalnog parlamenta Dragan Marković izjavio je da predstojeća sednica Skupštine grada „samo je jedan od pokazatelja da aktuelna vlast svoju bahatost i nesposobnost želi da podeli sa građanima“.

Marković je istakao da je dnevni red za sutrašnju sednicu, sa više 60 tačaka, u funkciji obesmišljavanja rada odbornika i ograničavanja debate, kao da se građani Bora ostave bez pravovremenih informacija.

Jedna od tačaka dnevnog reda, koja je posebno izazvala kontroverzu, jeste predlog poskupljenja komunalnih usluga za 30 odsto.

„Predlog poskupljenja komunalnih usluga u iznosu od 30 odsto  žele da predstave kao pobedu nad, gle čuda, nerazumnim vođstvom preduzeća koja su tražila čak i 150% povećanja. Kao da je menadžmente i nadzorne odbore u tim preduzećima delegirala (postavila) opozicija a ne vlast! Pored  MILIJARDI subvencija koje godinama upumpavaju u preduzeća bez ikakvih pozitivnih rezultata, sada građanima žele da direktno zavuku ruku u džep“, rekao je Marković.

Osim ekonomske sfere, na dnevnom redu je i Predlog odluke o usvajanju etičkog kodeksa za funkcionere lokalne samouprave, što Marković komentariše kao paradoks, s obzirom na broj nezakonitih odluka koje su već donete.

Posebno je istaknuta tačka koja se odnosi na ekologiju, koja se, prema Markoviću, previše često marginalizuje u radu lokalne vlasti.

„Selektivna primena Zakona o enegetici vidljiva je u 58-oj tački dnevnog reda.  To je Predlog pravilnika o uslovima za isključenje i ponovno priključenje kupaca na sistem daljinskog grejanja. Ovim se predlogom obesmišljava postupak isključenja kupaca sa sistema i čini gotovo nemogućim bez ogromnih troškova. Od kupaca se traži nejasna i protivurečna projektna dokumentacija i izolacija zidova i međuspratnih konstrukcija prema susednim stanovima kao da će se ti stanovi pretvoriti u hladnjače… Alternativa je uslovna obustava isporuke plaćanja toplotne energije i plaćanje fiksnog dela potrošnje tj. 39 odsto od ukupnog mesečnog iznosa za naplatu. Pravilnik ne razmatra situacije u kojima su susedni stanovi isključeni sa sistema toplovoda, a za koje pravilnik neće važiti. O kvalitetu grejanja stanova isključenih sa sistema Toplane nema reči. Niti o tome da li će se neko setiti i tražiti i izolaciju stanova koji se ne isključuju sa sistema. Šta će biti sa onima koji su se ranije isključili sa toplovoda? Obaveza potpisivanja ugovora između Toplane i kupca toplotne energije se zaboravlja. Namerno, jasna je i vidljiva diskriminacija“, ocenio je Marković.

On je zamolio sugrađane da shvat da su lokalni izbori neophodni kako bi se sprečile štetne odluke koje, kako smatra, direktno utiču na njihove životne uslove i vređaju njihovu inteligenciju.

Sednica Skupštine grada Bora biće održana u petak 15. marta.