NS: Vlast pokušava da dodatnim subvencijama Toplani spase grejnu sezonu pred izbore

Gradski odbor Narodne stranke u Boru održao je konferenciju za novinare na kojoj je jedna od važnijih tema bila predstojeća sednica Skupštine Grada Bora.

Kako se navodi u saopštenju ove stranke, najvažnija komunalna preduzeća teško funkscionišu, ostaju bez radnika, vozni park potreban za kvalitetno obavljanje delatnosti je u lošem stanju, a pritisci na radnike su veliki. Oni navode da se na pimeru Javno – komunalnog preduzeća „Toplana” pokazuje kako se političkim kombinacijma, svesno ili nesvesno, sistematski uništava jedno preduzeće.

„Iako će se na predstojećoj sednici Skupštine Grada govoriti o povećanju budžeta za preko 8%, stvarnost je sledeća: sav taj novac ide na popunjavanje rupa koje su oni kao vlast napravili. Toplana je samo jedan od razloga zašto se po hitnom postupku radi još jedan rebalans budžeta i zašto će ova sednica biti održana u ponedeljak. 370 miliona samo za nabavku uglja ide kroz subvencije Toplani jer zbog narednih izbora ne smeju da imaju lošu grejnu sezonu”, kaže Dragan Marković, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Boru i odbornik u Skupštini Grada.

U saopštenju se dalje navodi da su mnoge strane i domaće firme koje su osnovane ove godine dobile istraživačka prava na prostoru istočne Srbije, te da stotine kvadratnih kilometara ove teritorije čeka „zeleno” rudarstvo.

„Lokalna vlast ćuti na ono što se zove uništavanje svega u Boru i oko Bora, uništavanje dela Timočke krajine. Građani moraju da znaju da je najveći deo istočne Srbije predviđen za rudarenje. To „zeleno” rudarstvo će doprineti da se, verovatno veći deo sela uništi, a i deo grada je u opasnosti”, ističe Marković.

On je dodao da vlast godinama priča da postoje lokacije za preseljenje Krivelja, ali da iz Ministarstva kažu da na teritoriji Grada Bora nema adekvatnih lokacija za preseljenje i postavio pitanje šta će biti sa selima Slatina i Oštrelj, kao i ostalim selima koji su pod direktnim ili indirektnim udarom rudarenja.