Obeležen Badnji dan

 Hladno vreme i ledena kiša nisu sprečili na stotine Borana da dočekaju najradosniji Hrišćanski praznik – Božić, u porti Pavoslavne crkve "Sveti Đorđe" u Boru.

Badnji dan je poslednji dan četvoronedeljnog Božićnog posta kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rođenja. U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak po kome je praznik i dobio ime kome je crkva dala poseban smisao.

Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol je drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Dogorevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje nove svetlosti koja dolazi sa verom u novorođenog Hrista.
Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva pa se smatra da se okupljeni oko badnjaka ljudi zagrevaju ljubavlju i slogom a njegovu svetlost unose unosu u mrak neznanja i praznoverja.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze – posna jela, riba, suve šljive, orasi…

Božić
je uvek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila posta.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

 
Obeležavanje badnjeg dana u Boru započelo je pre izlaska sunca, polaskom na obredno sečenje badnjaka i donošenje ispred borske crkve "Sveti Đorđe" uz prisustvo sveštenstva. Na Badnje veče održana je i svečana Liturgija kojoj je prethodilo paljanje badnjaka. Tačno u ponoć zasjao je veliki vatromet koji je simbolično označio početak božićnog slavlja.
 
Gradske mesne zajednice "Brezonik" i "Napredak (Bor 2) su za svoje žitelje i sve građane Bora održali prigodni program  povodom Božića, a nije izostalo ni paljenje badnjaka kao i okrepljenje uz grejanu rakiju.

"Web Tim "Bor 030", svim Pravoslavnim vernicima želi, Srećan Božić!!!
MIR BOŽJI, HISTOS SE RODI – VAISTINU SE RODI!