Obeležavanje Dana rudara u Boru [PROGRAM]

Nizom manifestacija Grad Bor će i ove godine obeležiti 6. avgust, Dan rudara u Srbiji.

Obeležavanje ovog značajnog datuma za sve rudare, zaposlene u rudarskim kompanijama u Boru, sve građane i sam grad proteći će tematskim programima u organizaciji ustanova kulture i turizma, a pod pokroviteljstvom grada.

Povodom sto godina starog borskog kopa i organizovane površinske eksploatacije, na platou Doma kulture biće postavljena izložba fotografija Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor pod nazivom „Stari borski kop“.

„Ovom izložbom građani i turisti će, na slikovit način, imati prilike da se upoznaju sa istorijom razvoja rudarenja u našem gradu“, kažu organizatori.

Turistička organizacija Bor će na Bazaru povodom Dana rudara predstaviti turističku ponudu grada na izložbi suvenira, rukotvorina, proizvoda starih i tradicionalnih zanata koja će biti promotivno-prodajnog karaktera. Izložba će takođe biti na platou Doma kulture u periodu od 17 do 21 čas.

Svoja vrata Boranima i turistima te večeri od 18 do 20 časova otvoriće i Muzej rudarstva i metalurgije Bor izložbom „Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novih istraživanja“ koju će predvoditi stručni vodiči.

„Nakon konsultacija sa kompanijom „Serbia Zijin Copper“ u vezi sa učešćem u organizaciji obeležavanja Dana rudara, ove godine će, iz razloga epidemiološke situacije, izostati tradicionalni večernji koncert pod pokroviteljstvom ove kompanije“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Kompanija će ipak obeležiti ovaj dan tradicionalnom dodelom Šistekovih nagrada.

Za Dan rudara u Srbiji u uzet 6. avgust u znak sećanja na veliki štrajk u Senjskom rudniku 1903. godine kada su štrajkači zahtevali veću bezbednost i veće plate.