Obeležavanje Dana u rudara u Boru i Majdanpeku [PROGRAM]

Centralna proslava ovogodišnjeg Dana rudara Srbije biće održana u Majdanpeku, kao prilika da se istovremeno obeleži i 55 godina rada obnovljenog Rudnika bakra. Uz prigodan program, zaposleni u RBM-u i Majdanpečani će, sa zvanicama i gostima, obeležiti svoj praznik.

rtb-jama-busenje-2

Tradicionalno rudarsko okupljanje biće prilika da se ovogodišnjim dobitnicima uruči najviše basensko priznanje, nagrada “Inženjer Šistek”, kao i da Samostalni sindikat metalaca Srbije satovima nagradi najbolje rudare iz čitave države. Prvi put će, povodom Dana rudara, najboljima u svojim redovima prigodna priznanja dodeliti i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost”.

Celodnevnim programom predviđen je prijem za osmoro zaposlenih u Rudniku bakra Majdanpek, koji su između dva praznika radni status zamenili penzionerskim, a zatim i zajednički obilazak izložbi koje su u gradu priređene povodom Dana rudara. U Gradskoj galeriji, Udruženje za Majdanpek je i ove godine pripremilo tradicionalnu izložbu fotografija “Iz života starog Majdanpeka” čiji će poseban deo biti izložba “Majdanpečani”, a u foajeu će svoje fotografije “Majdanpek između dva praznika rudara” prikazati mladi majdanpečki fotograf Milan Klčesko.

Pored toga, zainteresovani će u majdanpečkom Muzeju moći da pogledaju izuzetno zanimljivu tematsku izložbu „Geopriroda područja Majdanpeka i Čoke Marin“, autora mr Periše Živkovića, a u planu je i poseta Rajkovoj pećini.

Gradski bazen u Majdanpeku će 6. avgusta organizovati noćno kupanje uz prigodan muzički program, a sa posebnom pažnjom se najavljuje i neizostavni šestoavgustovski koncert u centru grada. Ove godine, Majdanpečane i njihove goste će na Dan rudara zabavljati “ambasador srpske trube” Dejan Petrović sa svojim “Big Band” orkestrom.

Pobednici Guče sviraće i u Boru dan kasnije, 7. avgusta, sa početkom u 20 sati u amfiteatru Doma kulture.

Uoči Dana rudara Srbije i Dana RTB-a Bor, 5. avgusta, u Narodnoj biblioteci u Boru biće promovisana knjiga “Taj divni Bor”, publiciste i književnika Miroslava Radulovića.

(Kolektiv)