Obeležen Dan grada i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu

Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu i Dan grada danas su obeleženi bez masovnih manifestacija i skladu sa preporukama republičkog Kriznog štaba za suzbijanje bolesti Kovid-19.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji 3. oktobar je u Boru obeležen skromnije nego inače.

Izostale su manifestacije sa masovnom publikom, a tradicionalna svečana akademija snimljena je i emitovana preko interneta sa učesnicima koji bi i, da su okolnosti drugačije, učestvovali u programu.

Čelnici grada, predstavnici društvenih i političkih organizacija, predstavnici Vojske Srbije i pojedinci položili su vence i odali poštu stradalima u Drugom svetskom ratu na spomen obeležju na Trgu oslobođenja u centru grada.

“Ovo je prilika da se poklonimo svima onima koji su položili živote da bismo mi danas ovde živeli srećno i zadovoljno. Takođe, ovo je prilika da kažemo hvala svima onima koji su gradili ovaj grad i ostavili sve ovo što mi danas imamo”, rekao je Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora.

Nacistička Nemačka zauzela je Bor 14. aprila 1941. godine i odmah ga stavila pod svoju neposrednu upravu, a tokom Drugog svetskog rata na području grada i okoline formirala surove logore kako bi obezbedili radnu snagu za eksplotaciju rude bakra.

U brojnim logorima koji su nosili imena nemačkih toponima, “Berlin”, “Drezden”, “Minhen” i drugi, stradalo je više stotina ljudi, mahom Jevreja.

Bor su 3. oktobra 1944. godine oslobodile Sovjetska armija i borci Devete srpske udarne brigade.

Pored 76 godina od oslobođenja grada ove godine se obeležava više značajnih jubileja iz istorije Bora kao što su 75 godina od osnivanja Kulturno-umetničkog društva “Bor”, 80 godina od osvećenja crkve Svetog Georgija, 75 godina od osnivanja Doma kulture, 50 godina od bratimljenja sa francuskim gradom Krezo i 25 godina od bratimljenja sa ukrajinskim gradom Hmeljnicki, kao i 90 godina od osnivanja Sokolskog društva.

Bor ovaj istorijski datum obeležava kao Dan grada, a po njemu je ime dobila jedna od najdužih gradskih ulica, osnovna škola i javno komunalno preduzeće.

Grad je, kao i ranijih godina, povodom 3.oktobra, izradio promotivni film kojim se sumiraju rezultati ostvareni između dva Dana grada.

Tokom naredne nedelje najboljim učenicima borskih osnovnih i srednjih škola biće uručeni laptop računari.

Ove godine, međutim, izostala je dodela oktobarskih nagrada, najvećeg priznanja Grada Bora, zato što nije jedan od 11 predloženih kandidata, nisu ispunili uslove konkursa.