Obeležen Dan grada i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu

1
580

Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu i Dan grada danas su obeleženi bez masovnih manifestacija i skladu sa preporukama republičkog Kriznog štaba za suzbijanje bolesti Kovid-19.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji 3. oktobar je u Boru obeležen skromnije nego inače.

Izostale su manifestacije sa masovnom publikom, a tradicionalna svečana akademija snimljena je i emitovana preko interneta sa učesnicima koji bi i, da su okolnosti drugačije, učestvovali u programu.

Čelnici grada, predstavnici društvenih i političkih organizacija, predstavnici Vojske Srbije i pojedinci položili su vence i odali poštu stradalima u Drugom svetskom ratu na spomen obeležju na Trgu oslobođenja u centru grada.

“Ovo je prilika da se poklonimo svima onima koji su položili živote da bismo mi danas ovde živeli srećno i zadovoljno. Takođe, ovo je prilika da kažemo hvala svima onima koji su gradili ovaj grad i ostavili sve ovo što mi danas imamo”, rekao je Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora.

Nacistička Nemačka zauzela je Bor 14. aprila 1941. godine i odmah ga stavila pod svoju neposrednu upravu, a tokom Drugog svetskog rata na području grada i okoline formirala surove logore kako bi obezbedili radnu snagu za eksplotaciju rude bakra.

U brojnim logorima koji su nosili imena nemačkih toponima, “Berlin”, “Drezden”, “Minhen” i drugi, stradalo je više stotina ljudi, mahom Jevreja.

Bor su 3. oktobra 1944. godine oslobodile Sovjetska armija i borci Devete srpske udarne brigade.

Pored 76 godina od oslobođenja grada ove godine se obeležava više značajnih jubileja iz istorije Bora kao što su 75 godina od osnivanja Kulturno-umetničkog društva “Bor”, 80 godina od osvećenja crkve Svetog Georgija, 75 godina od osnivanja Doma kulture, 50 godina od bratimljenja sa francuskim gradom Krezo i 25 godina od bratimljenja sa ukrajinskim gradom Hmeljnicki, kao i 90 godina od osnivanja Sokolskog društva.

Bor ovaj istorijski datum obeležava kao Dan grada, a po njemu je ime dobila jedna od najdužih gradskih ulica, osnovna škola i javno komunalno preduzeće.

Grad je, kao i ranijih godina, povodom 3.oktobra, izradio promotivni film kojim se sumiraju rezultati ostvareni između dva Dana grada.

Tokom naredne nedelje najboljim učenicima borskih osnovnih i srednjih škola biće uručeni laptop računari.

Ove godine, međutim, izostala je dodela oktobarskih nagrada, najvećeg priznanja Grada Bora, zato što nije jedan od 11 predloženih kandidata, nisu ispunili uslove konkursa.

1 KOMENTAR

  1. 🇷🇸 Slava palima za slobodu Srbije. Dostojanstveno i ovaj put uz licno prisustvo najvisih lokalnih funkcionera GRADA Bora i puno postovanje dreskoda za ovakve prilike. Takodje ,da jos jednom napisemo i ono sto se vec decenijama i decenijama u komunistickoj istoriji redovno preskace u osvrtu na istoriju Drugog svetskog rata u Boru . Neposredno pre dolaska nacista u Bor NEKO je u enormno velikoj diverziji i nizu eksplozija ,od kojih su te noci popucali prozori u pola Bora, srusio najvitalnije objekte po citavom Borskom Rudniku.Bila su to ogromna razaranja. Izvestaj o efektima te jedne od DALEKO NAJVECIH I NAJZNACAJNIJIH diverzija u Evropi toku celog Drugog svetskog ,jer je Rudnik Bor u tom trenutku bio u vlasnistvu Treceg Rajha i od najveceg moguceg znacaja za Treci Rajh i njegovu ratnu vojnu industriju ( i zbog toga je Bor bio jedina tacka u Jugoistocnoj Evropi pod direktnom komandom Berlina a ne komande za Jugoistok) nasli su se ujutro na stolu Adolfa Hitlera…Ali to nisu uradili komunisti ,pa je to decenijama i decenijama precutkivano i sakrivano ili tek retko kada i i pominjano,ali uvek u samo par cenzurisanih reci…Medjutim komunizam je otisao u proslost. Tako da je i ovo ,,preskakanje ,, istorije koje jostraja…uzalud. Jer uskoro ce taj istorijski dogadjaj gradjani GRADA Bora a i cela Srbija gledati na filmskom platnu u igranom filmu i TV seriji, baziranim na istorijskoj istini i preciznoj ,detaljnoj i obimnoj dokumentaciji o toj diverziji .Dakle, nasoj domacoj dokumentacij,nemackoj,francuskoj, engleskoj…Za verovati je da ce to biti , osim istinit i dokumentovan, i veoma, veoma uzbudljiv film …kao sto su to npr.,,Senke nad Balkanom,,… A i Borani ce nauciti jos nesto veoma vazno o svom danas GRADU Boru.
    Jos jednom sretcan Dan GRADA Bora i pozz.iz🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime