Obeležen Dan grada i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu

Dan grada i Dan oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu obeležen je Svečanom Akademijom u sali Muzičke škole u Boru.

Svečanoj Akademiji prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava, Narodne skupštine, savetnik predsednika Republike Srbije, predstavnici grada pobratima Krive Palanke u Severnoj Makedoniji, pripadnici Vojske Srbije, MUP-a, Bezbednosne informativne agencije, ali i predstavnici raznih udruženja i kineskih kompanija koje posluju na teritoriji grada Bora.

Takođe, obeležavanju Dana grada prisustvovali su članovi gradske uprave, direktori borskih javnih preduzeća i ustanova, predstavnici borskih mesnih zajednica, lokalni privatnici, sveštenstvo crkve svetog Đorđa, kao i gosti iz okolnih gradova.

Prisutnima se najpre obratio predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić.

„Svih ovih godina grad je rastao i razvijao se, tako da je od jedne palanke izrastao u moderan grad i industrijski centar Srbije. Skupština grada Bora je najviši organ grada koja vrši osnovne funkcije lokalne vlasti. Između dve svečane sednice doneta su rešenja, odluke i zaključci od interesa za funkcionisanje grada, razvoja i infrastrukturnog uređenja, u intresu javnih preduzeća, ustanova i samih građana Bora”, kaže Žikić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je zbog zdravstvenog stanja bio sprečen da prisustvuje svečanosti povodom obeležavanja Dana grada, ali su prisutni mogli da čuju njegovu snimljenu izjavu.

„Mnogo toga lepog desilo se od prošlogodišnjeg obeležavanja Dana grada. Nakon godinu dana grad Bor je bogatiji za 47 kilometara novih puteva, skoro 20 kilometara vodovodnih mreža, mnogo investicija u poljoprivredi. Bogatiji je finansijski, jer je budžet grada Bora danas 5,8 milijardi dinara, a podsetiću da je 2018. godine gradski budžet iznosio samo 1,7 milijardi dinara. Ove godine beležimo najmanji broj nezaposlenih u istoriji grada Bora, a u Bor dolaze mladi kadrovi iz okoline Bora, ali i ostatka Srbije. U narednij godini očekuju nas tri velika projekta. Početak izgradnje nove toplane, akva parka i početak realizacije velikog projekta „Čista Srbija” kojim će grad Bor, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, rešiti višedecenijski problem kanalizacije”, poručuje Milikić.

Skupu se, u ime predsenika Republike Srbije Aleksandra Vučića i svoje lično ime, obratio njegov specijalni izaslanik Milorad Veljović.

„Zahvaljujući investicijama Republike Srbije danas Bor izgleda sasvim drugačije nego pre deset godina. Dolaskom naših prijatelja iz Kine, Bor je postao grad budućnosti, razvoja i stabilnosti istočne Srbije. Siguran sam da će Vlada Republike Srbije i predsednik uložiti dodatne napore da ovaj kraj još više živi, pre svega kroz putnu infrastrukturu. Želimo da Bor bude čist i zelen grad”, ističe Veljović.

Bor je postao važan centar Srbije i Evrope zahvaljujući rudarstvu koje je pokretačka snaga razvoja i napretka, kazala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike dr Zorana Mihajlović i dodala da će država nastaviti da sprovodi plan o razvoju rudarstva u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

„Želimo da se rudarstvo u Srbiji razvija, da bude zeleno, i da uz povećanje proizvodnje imamo i povećanje kvaliteta života ljudi u Boru, kroz bolju zaštitu životne sredine, kroz viši standard. Brzo se zaboravlja kako je Bor izgledao pre 5, 10 ili 15 godina. Bilo je i tada mnogo onih koji su smatrali da je bolje da se RTB Bor zatvori ili da se rudari i rudarski inženjeri bave nečim sasvim drugim, da se proizvodi nameštaj. Država je, na čelu sa predsednikom Vučićem, imala drugačiju viziju, stala je uz RTB Bor i pronašla strateškog partnera, kineski „Ziđin”, čime je naša najveća rudarska kompanija stala na noge”, podvlači dr Mihajlović.

Ministarka je istakla da je mnogo toga je urađeno u oblasti zaštite životne sredine, „uloženo je više od 250 miliona evra, ali moramo još mnogo više da radimo, jer danas nema rudarstva bez zdrave životne sredine. To je jedini način da se ovde živi i radi, to je jedini način da rudarstvo bude pokretač za budućnost.”

Priznanje Plaketa grada Bora dodeljuje se za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Bora u zemlji ili inostranstvu, kao i za pruženu pomoć gradu Boru ili građanima grada Bora.

Ovogodišnji dobitnici Plakete i diplome su vicešampionka Evrope u tenisu za gluve i nagluve, četvrta na rang listi najboljih teniserki sveta Staša Srbulović, hummanitarac Milenko Janićijević, posthumno slikar, osnivač i predsednik Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor” Ratko Janković, kao i kompanije „Srbija Ziđin Koper” i „Srbija Ziđin Majning”.

Ove godine se, pored 120 godina rudarstva, obeležava više značajnih jubileja iz istorije grada Bora kao što je 185 godina od izgradnje Konaka kneza Miloša i crkve u Zlotu. Osnovna škola „Đura Jakšić” u Krivelju proslavlja 170 godina postojanja, a „Stanoje Miljković” u Brestovcu 155. Izgradnja originalne crkve Svetog Đorđa završena je pre 110 godina, a jubileje proslavljaju i Osnovna škola „Vuk Karadžić” koja traje već 85 godina i „3. oktobar” koja postoji već šest decenija. Takođe, prvi fabrički list ondašnje Jugoslavije „Kolektiv” ove godine slavi svoj 75 rođendan.