Obeležen Dan kraljevske Brestovačke banje [FOTO]

Tradicionalna 25. po redu kulturno-turistička manifestacija „Dani Brestovačke banje“ okupila je ove godine više hiljada Borana i gostiju, koji su u uživali u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Manifestacija je otvorena programom „Zlatne ruke“ u okviru koje su meštani istočne Srbije pokazali svoje umeće u spremanju tradicionalnih jela ovog kraja poznatog po gastronomskim specijalitetima.

Specijaliteti / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

U banjskom parku postavljene su poljske kuhinje, a iz kotlića su se širili prijatni mirisi, kojima ni siti nisu uspeli da odole.

Prodajna izložba „Zlatne ruke“ / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Turistička organizacija Bor kao suorgazator ovogodišnje manifestacije priredila je izložbeno-prodajni sajam suvenira i rukotvorina sa motivima istočne Srbije.

Prodajna izložba „Zlatne ruke“ / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Pored lekovitih voda, Brestovačka banja je poznata u Srbiji i kao kraljevska, jer su u njoj rezidencije imale obe srpske kraljevske porodice.

Susret Knjaza Miloša i gradonačelnika Aleksandra Milikića / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Prvi je u banju došao Knez Miloš Obrenović koji je 1837. godine podigao konak sa turskim hamamom. I Konak i hamam i danas svedoče o tome kako se  živelo u Srbiji u prvoj polovini 19. veka.

Milošev konak / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Ovogodišnja manifestacija „Dani Brestovačke banje“ ugostila je brojne posetioce koji su u ovim objektima imali prilike i da nešto novo nauče o istoriji Banje, kroz izložbe „Banja u doba Kneža Miloša“ i „Kneževo kupatilo“.

Milošev konak / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Incsenacija dolaska Knjaza Miloša u Brestovačku banju izvedena je i ove godine na radost i oduševljenje „naroda banjskog“.

Duh tog vremena upotpunili su i autentični kostimi i nošnja. U takvom ambijentu, kakav je Brestovačka banja, čini se, prošlost se na trenutak vratila da svedoči o zlatnom dobu kraljevske banje.

Ključ Brestovačke banje u rukama Knjaza Miloša / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Istoriju Brestovačke banje pisali su i Karađorđevići, koji su zaslugom ustavobranitelja došli na vlast u Srbiji 1842. godine.

Samo 14 godina kasnije, knjaz Aleksandar Karađorđević podigao je u Brestovačkoj banji, svoj „dvorac“ i to baš preko puta Miloševog konaka.

Ovo zdanje renovirano je 2009. godine i od tada stoji praktično neiskorišćeno.

Lepomir Ivković u ulozi Aleksandra Karađorđevića / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

I u rezidenciji Karađorđevića brojni posetioci jubilarne 25. manifestacije Banji u čast uživali su u izložbama „Dinastija Karađorđević i Brestovačka banja“ i „Borski motivi“ Radomira Kozića.

Naravno, oduševila je i inscenacija dolaska kneza Aleksandra Karađorđevića.

Gradske igre KUD Bor / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Kulturno umetničko društvo Bor i KUD „Đido“ iz Brestovca, ali i članovi etno radionice borskog Centra za kulturu izveli su na glavnoj bini igre iz ovog kraja, a nisu izostale ni igre takozvane građanske Srbije 19. veka.

Vlaške igre / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

U smiraj dana, po tradiciji, na ušću Pijice i Brestovačke reke zapaljena je preobraženska vatra.

Preobraženska vatra / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Ovogodišnji program „Dana Brestovačke banje“  završen je još jednim fenomenalnim koncertom prve dame etno muzike Srbije, Bilje Krstić i njene grupe Bistrik.

Koncert Biljane Krstić / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Manifestaciju „Dani Brestovačke banje 2018.“  organizovali su Turistička organizacija Bor, Centar za kulturu Bor, Muzej rudarstva i metalurgije Bor i preduzeće Brestovačka banja – Srpska kruna, uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Bora.