Obeležen dan primirja u Boru

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod spomenika poginulim srpskim i francuskim vojnicima u ratovima od 1912. do 1918. godine u Boru je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence i cveće su položili presednik Skupštine grada Dragan Žikić, članovi Gradskog veća i predstavnici boračkih organizacija i Socijalističke partije Srbije.

Srećno Zdravković naglasio je značaj obeležavanja današnjeg dana i podsetio je da je u „velikom ratu“ grad Bor, a tadašnja opština Bor imala hiljadu i 500 stradalih, dok je blizu million 250 hiljada u Srbiji dalo je živote za slobodu.

Dan primirja se obeležava kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se Dan primirja praznuje od 2012. godine neradno, a obeležava se i širom sveta.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.