Obeležen Dan rudara u senci pandemije, uručene Šistekove nagrade

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji, danas je u Boru skromnije nego prethodnih godina obeležen Dan rudara.

Ispred ulaza u generalnu direkciju kompanije Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper), nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor uručene su nagrade “Inženjer Šistek” kao priznanje pojedincima i institucija za istaknute zasluge za razvoj kompanije i posebno zalaganje na poslu.

Ovo priznanje koje nosi ime po prvom direktoru borskog rudnika Franji Šisteku ustanovljeno je 1968. godine i uključujući ovu godinu ima 374 laureata.

Plejadi dobitnika pridružili su se Marijana Filipovski, Slobodan Mišić, Nenad Đorđević,  i Miloš Rangelov.

Nagrađene je pozdravio i prvi im čestitao Sajmon Ling zamenik direktora kompanije Srbija Ziđin Koper koji je ocenio da se radi o četvoro izuzenih kolega.

 

“Nadam se da će svi naši zaposleni u vama videti uzore i da će slediti vaš primer”, kazao je Ling.

On je istakao da je od ulaska Ziđina u RTB Bor Vlada Republike Srbije na svim novoima pruža podršku i da je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić svojim dolacima to više puta pokazao.

Antić je danas u Boru rekao da je rudarstvo u prvih šest meseci ove godine imalo rast proizvodnje od 3,8 odsto i da je eksploatacija metala u tome učestvovala sa više od 20 odsto u čemu je partnerstvo sa Ziđinom u Boru dalo ključni doprinos.

“Vlada će snažno podržati sve investicione cikluse u rudarstvu i biće snažan garant svim ljudima u Srbiji da će rudarstvo u našoj zemlji biti moderno, uz poštovanje najviših standarda u ekologiji i zaštiti na radu. Naši prioriteti su moderno, zeleno i rudarstvo u funkciji budućeg razvoja”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, ulazak Ziđina u RTB se pokazuje kao izuzetno uspešno za Srbiju.

On je kazao da danas u Srbija Ziđin Koper radi gotovo 5.500 radnika, više od 10 odsto nego 2018. godine i da je prosečna zarada u kompaniji 92.000 dinara, gotovo 35 odsto više nego pre dve godine.

Ministar je istakao i “fantastične poslovne rezultate” koji su u Boru postignuti u prethodnom periodu.

“Otkrivka je ovde povećana za 97 odsto, vlažna ruda za 16 odsto, katodni bakar za više od 18 odsto i ti rezultati govore da će se naši planovi u okviru investicionog ciklusa od 1,26 milijardi dolara i ostvariti”, zaključio je Antić.

Ministar se osvrnuo na “nasleđene ekološke probleme” u Boru i podržao projekte koje kineski partneri spovode na smanjenu zagađenja.

“Znam da su oni suočeni sa nasleđenim ekološkim problemima, znam da su apsolutno posvećeni na rešavanju tih problema i želim da još jedanput dam podsticaj njima da te projekte koji su vezani za ekologiju i kvalitet vazduha ovde u Boru do kraja ispune i da im oni budu na nivou prvih prioriteta”, rekao je Antić.

Čestitku povodom Dana rudara svim zaposlenima u kompaniji uputio je i Ximing Jian generalni direktor Srbija Ziđin Koper.

“U prvoj polovini ove godine na naš rad je uticala epidemija koronavirusa, a naši radnici su uprkos tome radili i uspeli da ostvare planirane rezultate”, kazao je Jian, on je dodao da je tom periodu proizvedeno 38.700 tona anodnog i 26.900 katodnog bakra.

“Do sada smo izmirili poreze i doprinose u iznosu od 65 miliona američkih dolara, u donacije smo uložili više od milion dolara, a na polju ekologije i zaštite životne sredine 35 miliona dolara. Za tehnološke rekonstrukcije i proširenja uloženo je 380 miliona dolara. Svi naši uspesi i dostinuća ne bi bili mogući bez podrške Vlade Republike Srbije i velikog zalaganja i truda naših zaposlenih i zato na današnji dan koristim priliku da se svima njima zahvalim”, rekao je Jian.

“Verujem da ćemo i u buduće uz pomoć Vlade Republike Srbije i svih slojeva ovog društva, građana i naših zaposlenih uspeti da ostvarimo donesene planove i u sebi nosimo veru da ćemo zajedničkim radom i zalaganjem uspeti da Srbiju postavimo na drugo mesto u Evropi po proizvodnji bakra i zalata i tako damo svoj doprinos u napretku ekonomije, društva i Srbije u celini”, zaključio je generalni direktor kompanije Srbija Ziđin Koper.

Pored nagrađenih “šistekovaca”, rukovodstva kompanije i ministra Antića svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, predsednik Skupštine grada Dragan Žikić, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović i načenik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković.