Objave na društvenim mrežama o lošim uslovima u borskom Zoološkom vrtu neistinite

Zbog objava na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da su uslovi za boravak životinja u borskom Zoološkom vrtu loši i da se o njima ne vodi briga, ovo javno preduzeće posetile su nadležne inspekcije i utvrdile da su ti navodi neistiniti.

Zoološki vrt u Boru je, na poziv direktora ovog preduzeća, posetio i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji se tom prilikom lično uverio da su životinje u dobrom stanju i da se o njima vodi kvalitetna briga.

„Posledinjih nekoliko dana se podigla hajka da u Zoološkom vrtu nema uslova za život životinja, da se one maltretiraju , da nemaju osnovne uslove za život i moram reći da sam utvrdio da je to neistina. Tokom vikenda je veterinarska inspekcija obavila kompletan pregled i utvrdila da su navodi koje smo mogli prethodnih dana da vidimo na društvenim mrežama netačni. Ovde životinje veoma dobro žive, o njima se vodi računa, uhranjene su, Kao i svuda, ima bolesnih životinja zbog starosti ili prolaznih bolesti. Kada je bolesna životinja se leči. Drago mi je što sam od direktora čuo da ovde imaju potpunu medicinsku negu, postoje veterinari koji redovno rade sa životinjama. Naš zoološki vrt sarađuje sa ostalim vrtovima u okruženju, razmenjuju iskustva i znanja. Molim građane Bora da ne nasedaju na provokacije pojedinaca i politiku plasiranu kroz društvene teme. Očigledno je njihov zadatak da naprave problem i stvore nezadovoljstvo”, rekao je Milikić.

On je dodao da će u narednom periodu obići i JKP „3. oktobar”, odnosno takozvani gradski azil i na isti način tražiti od direktora svu dokumentaciju i dokaze inspekcija, veštaka, tužilaštva policije, svih nadležnih službi, kako bi, kaže, pokazao građanima da je i tu postojala namera da se napravi problem.

Zbog objava koje su se pojavile na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da životinje žive u lošim uslovima, narednog dana u ranim jutarnjim satima je, kaže PR Zoološkog vrta u Boru Slađana Savić, u Zoološki vrt u Boru došla vanredna veterinarska inspekcijska kontrola, kao i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine.

„Drago nam je što je konrola iznenada došla jer je, po ko zna koji put, ustanovljeno da ljudi koji ovde rade dobro obavljaju svoj posao, kao i da nema nepravilnosti u Zoo vrtu, čak su pojedini kavezi većih dimenzija od onih koje su zakonom propisane. To govori da se prilikom izgradnje ovog vrta isljučivo vodilo računa o kvalietetu boravka životinja. Koliko vodimo računa o živorinjama govori i to da svake godine imamo veliki broj prinova različitih jedinki. Životinje su visokointeligentna bića i ne bi se razmnožavale u uslovima koji im ne odgovaraju. Mislim da je taj podatak dovoljno jasan i da goori u ime svih zaposlenih da dobro radimo svoj posao i da naše živorinje ni u čemu ne oskudevaju”, naglašava Savić.