Obradović: Neće biti poskupljenja struje

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je da ta kompanija neće tražiti poskupljenje struje do kraja grejne sezone i najavio za jednu trećinu smanjenje broja direktora u sistemu do kraja godine.

dalekovod-struja

Obradović je za RTS rekao da je Elektropriverda Srbije spremna za predstojeću zimu i da se ne očekuju restrikcije.

„Mi ćemo spremno dočekati zimu, oporavak Kolubare ide brže nego što je bilo u našem planu, tako da te količine električne energije, koje smo planirali pre par meseci da uvozimo, sada vidimo da nam neće trebati“, rekao je Obradović.

Imajući u vidu da je najavljen uvoz električne energije do kraja godine, na pitanje šta posle toga Obradović je odgovorio da postoji plan i za uvoz posle tog perioda, ali da ne želi sve da otkrije zbog konkurencije rekavši da se razmatra i uvoz uglja.

„Nećemo tražiti poskupljenje struje, održaćemo sistem stabilnim i to nam je sada prioritet. Pokrenuli smo sve aktivnosti i za finansijsku stabilnost elektroprivrede Srbije i uz pomoć Vlade Srbije već smo obezbedili značajna sredstva od institucija kao što je Svetska banka, a trenutno pregovaramo sa EBRD i sa ostalim bankama“, rekao je direktor EPS-a.

Prema njegovim rečima, EPS će biti finansijski stabilan, električne energije će biti dovoljno, a o povećanju cena može se razgovarati posle grejne sezone.

Upitan da li to znači da će struja poskupeti posle toga, Obradović je odgovorio: „Videćemo“.

Komentarišući informacije da u EPS-u ima 650 direktora, Obradović je rekao da je njegov izbor za direktora kompanije mnogima zadao glavobolje i to ljudima van sistema koji ne žele da se EPS reformiše, ali i mnogim direktorima koji znaju da će izgubiti pozicije.

„Konkretno, radićemo na tome da se smanji administracija, smanjićemo broj direktora u centrali. Planiram da do kraja godine smanjim broj direktora za trećinu, da naš sistem posluje efikasnije“, naveo je on, napominjući da će biti ukinuta sva bespotrebna radna mesta.

„Samo sa ovim procesom korporativizacije, koji očekujem da krene do kraja godine, mi ćemo uštedeti 100.000 evra dnevno, a očekujem da uštede budu i veće“, dodao je Obradović.

Kao jedan od prvih koraka, direktor EPS-a je najavio formiranje distributivne kompanije na osnovu zaključka vlade od pre dve godine.

(Tanjug)