Obrazovanje u Srbiji i Evropi? Gde smo mi?

Danas se u Srbiji puno priča o reformi obrazovanja, ali se na tome malo radi, čulo se na predavanju prof. dr Srbijanke Turajlić u borskoj Narodnoj biblioteci.

Ovo predavanje je u četvrtak uveče privuklo pažnju velikog broja prosvetnih radnika iz Bora i okoline. Naša zemlja može da uhvati malo bolji korak sa Evropom u ovoj oblasti, smatra profesorka Turajlić.

„Cilj je da se proširi tržište na kome se mogu zapošljavati naši mladi ljudi. Svi pričaju o reformi, ali niko ne pristupa temeljno toj temi jer je za reformu obrazovanja potrebno puno para, jasna koncepcija, a mi to nemamo. Napravljena je strategija, koja je prošla na Vladi i u Skupštini, ali se mi toga ne pridržavamo. Mislim da je vreme da se otvore razgovori o ovome i ovakvi susreti su pravi način za to. Za sporovođenje reforme obrazovanja i prosvete uvek će postojati otpor, ali treba postojati osoba koja će se odupreti i koja će snažno sprovoditi strategiju“, poručuje profesorka Turajlić.

Nakon plenarnog dela, posetioci su mogli da postavljaju pitanja gošći biblioteke, kao i da učestvuju u interaktivnoj raspravi na teme iz oblasti prosvete i obrazovanja.

Predavanje na temu „Pisma iz Evrope – pitanja za društvo i odgovori iz obrazovanja“ realizuje se u okviru projekta EUTEKA, koga finansira delegacija EU u Srbiji.