Obustavljena proizvodnja u Topionici, počinje remont

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper – (SZC)) saopštila je da će planirani remont u pogonu Topionice početi nedelju dana ranije kako bi se sprečila pojava prekomernog aerozagađenja.

Foto: Bor030 arhiva

Prvobitno je bilo planirano je da se proizvodnja anodnog bakra u topionici prekine 1. juna, ali će zbog učestalijih prekoračenja dozvoljene emisije sumpor-dioksida, remont početi 23. maja.

„Kako bismo sprečili pojavu aerozagađenja i u najvećoj meri sačuvali zdravlje građana Bora, doneta je odluka da se obustavi proizvodnja i sprovede remont“, navodi se u saopštenju SZC.

Kompanija navodi da će glavni projekti tokom remonta obuhvatiti zavarivanje i zamenu dela plašta na elektrostatičkom filteru, zavarivanje omotača ventilatora iza fleš peći, sanaciju cevovoda za fugitivne i procesne gasove, zamenu ležajeva ekološkog ventilatora iza fleš peći, zamenu filter vreće na filteru za fugitivne gasove, prosejavanje katalizatiora u Fabrici sumporne kiseline, remont sistema za pranje topioničkih gasova i druge neophodne radove.

Planirano je da svi poslovi budu završeni za pet do šest dana.