Očekuje se 7.000 skijaša na Crnom vrhu ove sezone

0
77

Skijalište na planini Crni Vrh kod Bora spremno je dočekalo drugi sneg ove zime i nastavak skijaške sezone, a očekuje se ukupno oko sedam hiljada posetilaca.

crni-vrh-skijanje-2014-2
Iako se temperatura na planini Crni Vrh poslednjih nekoliko dana spuštala i do 23 stepena ispod nule, drugi sneg ove godine, aktivna žicara i ski lift, dobro utabane staze i prateći objekti, doveli su tokom vikenda nekoliko stotina skijaša u ovaj centar.

U Javnom preduzeću “Borski turistički centar”, zaduženom za brigu o skijalištu, ističu da su zadovoljni brojem posetilaca i da su svi objekti spremni.

Aleksandar Milikić / Foto: Tanjug
Aleksandar Milikić / Foto: Tanjug

“Spremno smo dočekali drugi sneg ove sezone i definitivno pokazali da je ovako malo skijalište postalo atraktivno za skijaše ne samo iz Srbije, već i iz okolnih zemalja i trenutno imamo trideset posetilaca iz Bugarske.Začajno nam je da postajemo interesantni i za skijaše koji vole avanturu, jer imamo oko pet i po hiljada metara staza, lakih, ali i izuzetno teških deonica i ski put od tri i po hiljade metara”, rekao je direktor JP “Borski turisticki centar Alekandar Milikić.

On je dodao da posetioci imaju obezbeđen i ceo prateći deo – ski lift, žičaru, ambulantu i objekte gde mogu da se ugreju i odmore i podsetio da je lane na skijalištu je bilo oko tri hiljade posetilaca, a ove sezone se očekuje oko sedam hiljada.

Crni Vrh je deo karpatskog pojasa i prosečno je godišnje dva i po meseca pod snegom, a debljina pokrivača je oko 60 santimetar. To ga svrstava u kategoriju najznačajnijih malih skijališta u Srbiji, ali je i dalje neophodno ulaganje u razvoj.

“Opština Bor je mnogo uradila na skijalištu i zahvaljujući ovim ulaganjima postavljena je žicara, dovršeno 1.600 metara ski staze i stvoreni su dobri uslovi za skijanje. Medutim, smatram da bi i Republika Srbija, preko Skijališta Srbije trebalo da pomogne manja skijališta. Primera radi, za skijalište na Staroj planini izdvojeno je 30 miliona evra. Samo mali deo tih sredstava bi značajno oplemenio ponudu na Crnom Vrhu, cime bi na dobitku bila cela Srbija zbog razvoja zimskog turizma.” – kazao je Milikić.

(Tanjug)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime