Od 1. januara nema vozačke dozvole za one koji imaju problema sa hrkanjem

Hrkanje tokom spavanja može biti uzročnik brojnih zdravstvenih problema, od kojih pojedini mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilom, te je hrkanje razlog zbog kog se može ostati bez vozačke dozvole. 

hrkanje
Foto: lethomeremedies.com

Reč je zapravo o prekidu disanja u toku spavanja koje liči na gušenje, zbog čega ljudi koji imaju ovaj poremećaj u toku dana osećaju umor, dezorijentisanost, dekoncentrisani su, pospani i razdražljivi, a nisu ni svesni da je hrkanje uzrok takvog stanja.

Evropska unija je nakon dugogodišnjeg istraživanja prepoznala taj problem i izdala direktivu da se od 1. januara 2016. godine svi vozači, a pre svega profesionalci, posebno testiraju i prema potrebi upute na dalja ispitivanja i lečenja.

Tako profesionalni vozači od početka ove godine neće moći da krstare drumovima Evropske unije ukoliko kod sebe ne budu imali uverenje da nemaju ili da ne leče slip apneu, koja je, prema procenama, uzrok 30 posto saobraćajnih nesreća.

U skorijoj budućnosti i u našoj zemlji profesionalni vozači će sigurno biti podvrgnuti proveri poremećaja disanja tokom spavanja, jer sa jedne strane, postoje apsolutni razlozi ta to, a drugi razlog jeste naša težnja ka Evropskoj uniji, tako da ćemo neminovno uskladiti zakone. Pitanje je samo dana kada će ova odredba važiti i kod nas, samo je neophodno malo vremena da se pripremimo i ovaj zakon počnemo da sprovodimo, reči su ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Ova odredba Evropske unije odnosi se na sve profesionalne vozače, od autobusa i šlepera, pa čak do pilota.

(RTS/Bor030)