Od 1. januara novi uslovi za penziju

1
1341

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je građane da, u skladu sa Zakonom o PIO, od 1. januara 2021. godine važe novi uslovi za ostvarivanje prava na starosnu i prevremenu starosnu penziju.

Foto: aderna (Pixabay.com)

 

 

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim tog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života, navodi se.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara, muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto, navedeno je.

Ukoliko osiguranik želi da ostvari pravo na penziju po uslovima iz 2020. godine, potrebno je da najkasnije 30. decembra raskine radni odnos, kako bi najkasnije 31. decembra podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju.

Zahtev sa priloženim dokazima moguće je predati lično na šalteru nadležne organizacione jedinice Fonda ili ga poslati poštom kao preporučenu pošiljku. Pored toga, Fond je građanima omogućio da zahteve za ostvarivanje prava na penziju podnose i elektronskim putem, korišćenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs. Portalu se može pristupiti i preko sajta Fonda. Na portalu se nalazi i detaljno uputstvo za korišćenje, kao i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se portal mogao koristiti, navodi se u saopštenju.

(FoNet)1 KOMENTAR

 1. Ako bi se radilo istrazivanje dosli bi ste do porazavajuceg zakljucka da postoje i grupacije ljudi koji nemaju penziju , koji ne ostvaruju pravo na penziju ni po jednom osnovu i nece ni ostvariti.
  Da li je to humano?
  Ja kazem ne.
  Znam da postoji predlog u svetu koji se naziva ” basic income” i koji je recimo i na zalost celog civilizovanog sveta Svajcarska odbila na referendumu.
  Medjutim zbog automatizacije proizvodnje bice sve manje potrebe za radnicima i ovo ce morati da bude prihvaceno kad tad.
  Prevedeno na nas jezik bi otprlike bilo isto kao: “Radio ne radio svira ti radio “.
  Progresivna i plemenita ideja.
  A najveci protivnici ce biti oni , paradoksalno , koji ne rade u proizvodnim delatnostima , jer njihovo shvatanje rada je da je dovoljno danas doci minut do sedam obrijan na posao i lepo caskati sa srecnim kolegama , srecnim jer su primljeni na konkursu koji je namesten za njih, o svim temama nerelevantnim za posao koji im stoji u opisu radnog mesta.
  Tako u stvari imate bankomat fasiste koji ce drugima sa oholoscu reci da su nesnalazljivi nepreduzimljivi i nesposobni.
  Ideja o cipovanju je zbog takvih potpuno opravdana.Solidarnost vise ne postoji i to mora sistem da resi.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime