Od 2017. Srbija proverava emisiju štetnih gasova

0
27

Sistem monitoringa, izveštavanja i provere emisija gasova sa efektom staklene bašte iz industrsijkih i energetskih postrojenja u Srbiji će početi 2017. godine, nakon čega bi trebalo trebalo da se omogući i primena sistema za trgovanje emisijama, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Snežana Bogosavljević Bošković / Foto: www.mpzzs.gov.rs
Snežana Bogosavljević Bošković / Foto: www.mpzzs.gov.rs

U praksi će to praktično značiti uvođenje obaveze postrojenjima da obavljaju monitoring, izveštavaju i verifikuju svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Tim sistemom obuhvaćeno je 128 postrojenja među kojima su termoelektrane, fabrike cementa, postrojenja za proizvodnju keramike.

Boškovićeva je, na završnoj konferenciji povodom završetka tvining projekta koji je finansiirala EU sa milion evra, rekla da je cilj projekta davanje doprinosa smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, a da je svrha je uspostavljanje održivog sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju.

“Zadovoljni smo postignutim rezultatima, procenili mogućnosti i organizovano je 57 ekspertskih misija koje su imale važnu ulogu. Razgovarali o neophodnim pripremama za proces monitoringa, izveštavanje i verifikaciju gasova sa efektom staklene bašte”, rekla je Boškovićeva.

Ona je dodala da je identifikovano 128 energetskih industrijskih postrojenja koja će imati obavezu da uspostave sistem. Organizovane su obuke i u narednom periodu ćemo nastaviti da razgovaramo i dajemo stručne savete operaterima da se pripreme za implementaciju koju očkujemo 2017. godine, poručila je ministarka.

Kako je kazala, važan rezultat projekta je i radna verzija zakona koji će propisivati obavezu monitoringa, izveštavanja i verifikacije od 2017. godine. Boškovićeva je navela da se očekuje da će taj zakon u narednih nekoliko nedelja biti predstavljen javnosti, nakon čega će biti organizovana javna rasprava. Cilj je da zakon bude usvojen naredne godine kako bi Srbija spremno dočekala sve obaveze u toj oblasti koje su važne u procesu pristupanja EU.

(Tanjug / N1)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here