Od auto-puta Zaječar-Paraćin nema ništa

Pompezno najavljivan auto-put Zaječar-Paraćin koji je trebalo da poveže istočnu Srbiju sa Koridorom 10 ostaće samo još jedna u nizu neostvarenih želja građana ovog dela Srbije.

rtanj-sneg

Direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je za „Novosti“ da nema ekonomskog opravdanja za izgradnju takve saobraćajnice.

„Da bismo radili auto-put, dnevni promet vozila na toj deonici morao bi da bude između 15.000 i 20.000. Između Paraćina i Zaječara dnevno prođe najviše pet hiljada automobila. Tako da bi, ako govorimo o izgradnji auto-puta na toj deonici, to moglo biti ostvareno za, možda, 15 ili 20 godina“, rekao je Drobnjak.

Auto-put su najavljivali pre četiri godine tadašnja ministarka na NIP Verica Kalanović i bivši gradonačelnih Zaječara Boško Ničić. Tada se govorilo da bi se izgradnjom moderne saobraćajnice ubrzao i olakšao protok ljudi i robe, kao i da bi auto-put doprineo razvoju čitave istočne Srbije.

Deonica od Zaječara do Paraćina je u dužini od 82 kilometara je rekonstruisana, ali su i pored toga na ovom putu česte saobraćne nesreće.

Borani već decenijama maštaju o izgradnji (auto-)puta Bor – Markovac, ali se ta ideja zvanično ni ne pominje već godinama unazad.

(Novosti / Bor030)