Od danas pojačane kontrole vozača zbog alkohola i narkotika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas do 11. decembra, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalјa koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija u Srbiji svakog dana će angažovati sve raspoložive alkometarske uređaje, kao i uređaje za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu, saopštio je MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom predstojećih slava i praznika, apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

„Međunarodna akcija pojačane kontrole počinje danas i traje do 11. decembra. To je ROUDPOL akcija, sprovodi se u 30 evropskih zemalja i usmerena je na upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. U narednom periodu će se akcenat davati na otkrivanje onih indikatora koji najčešće doprinose saobraćajnim nezgodama. To je pre svega alkohol, ali će i brzine biti kontrolisane“, rekao je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

On je naveo da je tokom vikenda sprovedena pojačana kontrola u zonama turističkih destinacija.

„To su četiri policijske uprave – Čačak, Užice, Kraljevo i Novi Pazar. Tokom kontrole otkriveno je 647 upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a 27 lica je zadržano zbog upravljanja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i alkoholom preko 1,21 promil u organizmu, rekao je Belencan.

Prema njegovim rečima, od početka godine zadržano je 11.000 vozača, a ukupno je otkriveno 57.000 vozača koji su imali alkohol u krvi, zaključno sa prošlim petkom.

„Od 23. decembra kreće pojačamo prisustvo saobraćajne policije na, pre svega koridorima 10 i 11, jer se prihvata saobraćaj kako sa severa, tako i zapada Evrope, ulazi iz Mađarske i Hrvatske. Prisustvo policije će pre svega biti preventivno, jer se očekuje veliki broj naših građana koji privremeno rade u inostrastvo, koji će se vraćati u Srbiju i bićemo prisutni na najfrekventnijim putevima, rekao je Belencan.

(Tanjug)