Od ponoći bez viza u EU

Građani Srbije od ponoći će moći da putuju bez viza u zemlje Evropske Unije. Šengenski prostor čine sve države Unije, osim Velike Britanije i Irske. Nadležni upozoravaju na pravila koja važe pri ulasku u zemlje Šengena.


Građani Srbije od ponoći će moći da putuju bez viza u zemlje Evropske Unije. Šengenski prostor čine sve države Unije, osim Velike Britanije i Irske. Nadležni upozoravaju na pravila koja važe pri ulasku u zemlje Šengena.

Bez viza u zemlje Evropske unije građani Srbije moći će da putuju od ponoći. Ukidanje viza neće značiti i ukidanje standardne granične kontrole. Građani će morati da imaju odgovore na moguća pitanja policije i carinika.

Građani trebaju da znaju kuda su se i zašto uputili i koliko će dana ostati

„Istovremeno je potrebno da poseduju neka finansijska sredstva za svaki dan boravka, da imaju po pravilu povratnu kartu, odnosno zdravstveno-putno osiguranje, pre svega zbog svoje lične sigurnosti“, rekao je savetnik vicepremijera zadužen za viznu liberalizaciju Vladimir Petronijević.

Granična policija MUP-a Srbije u potpunosti je spremna za novi režim saobraćaja nakon što u ponoć stupi na snagu odluka Evropske unije o viznoj liberalizaciji sa Srbijom, rekao je Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.

Svi granični punktovi, kazao je on, dobili su blagovremeno uputstva o načinu rada u novom režimu saobraćaja i kontrole.

„Carinska služba spremno dočekuje trenutak vizne liberalizacije. Ako treba, pojačaće se broj traka i broj službenika, tako da smo u svakom trenutku spremni da odgovorimo izazovu“, rekao je pomoćnik upravnika carinarice Subotica Radovan Medić.

Rezervacija hotela neće biti neophodna, ali se građanima savetuje da je imaju. Takođe, moraju znati da u Evropi ne mogu da borave koliko žele.

„Građani često mešaju, trebaju da znaju da to putovanje znači da građani sa biometrijskim pasošem mogu ostati tri meseca najviše, kao turista, da to ne ide da bi ono mogli imati dozvolu za posao ili za neki rezidentni status za neku zemlju EU“, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

Sa novim, biometrijskim pasošem građani Srbije će bez vize moći da putuju u sve zemlje EU, izuzev Velike Britanije i Irske. One nisu deo zajedničkog šengenskog prostora, jer nisu prihvatile dogovor o ukidanju granične kontrole na međusobnim granicama.

„Šengenskim prostorom“ obuhvaćene su međutim i tri zemlje koje nisu članice EU, ali su prihvatile i sprovode šengenska pravila o ukidanju granica – Island, Norveška i Švajcarska.

Vize građanima Srbije neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, koji se, iako nije članica EU, izjasnio za priključenje šengenskom prostoru, ali još nije ispunio sve potrebne uslove.

Sa pasošima Srbije neće biti potrebne vize ni za putovanja u Bugarsku, Rumuniju i Kipar. Te, „nove“ članice EU, formalno još nisu deo „šengenskog prostora“ jer nisu ispunile sve za to potrebne uslove, ali poštuju i sprovode odluke EU.

U evropske zemlje moći će da putuju građani koji imaju nove biometrijske pasoše. Nedavno je počelo izdavanje i onih najsavremenijih, koji u čipu imaju otisak prsta.

Prema najnovijim podacima, biometrijske pasoše je do sada podiglo oko 1,5 miliona građana, a ankete pokazuju da pasoš namerava da uzme oko 2,5 miliona državljana Srbije.

 

(RTS)