Odakle novac za novu Topionicu?

Oprečne izjave ministarke za finansije i čelnika ministarstva ekonomije zbunjuju javnost u Srbiji.


Oprečne izjave ministarke za finansije i čelnika ministarstva ekonomije zbunjuju javnost u Srbiji.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posle potpisivanja Sporazuma o integrisanom upravljanju granicom, ministarka za finansije, Diana Dragutinović, izjavila je da će novac za izgradnju nove Topionice u Boru biti preusmeren iz sredstava namenjenim osnivačkom udelu u firmi „Fiat Srbija“.

Na novinarsko pitanje da li to znači da će država odustati od ulaganja 200 miliona eura u „Fiat Srbija“, ona je odgovorila: „Ako hoćemo da budemo iskreni i da priznamo realnost i finansijsku krizu, pretpostavljam da će se sve odložiti za sledeću godinu“.
„Mislim da će ta investicija biti odložena za narednu godinu“ – precizirala je ona.

Ubrzo nakon izjave ministarke finansija, oglasilo se i Ministarstvo ekonomije koje je dematovalo ove navode.
Nebojša Ćirić, državni sekretar za privredu i privatizaciju, objasnio je da novac koji je Vlada obećala Boru za izgradnju Topinice nema veze sa poslom sa „Fijatom“.

„Osnivački ulog za zajedničko preduzeće sa Fijatom od 4,5 milijardi dinara (50 miliona evra), koji bi Srbija trebalo da uplati onog momenta kada Fijat uplati 200 miliona evra i dalje stoji na računu Ministarstva ekonomije i taj novac ne može da bude potrošen za druge namene“, naglasio je Ćirić.

Država je za podsticaj izvoza namenila 6 milijardi dinara i u okviru te sume bi Rudarsko Topioničarski Basen „Bor“ kao jedan od najvećih izvoznika mogao da dobije između milijardu i milijardu i po dinara, kaže Ćirić.

Oprečne izjave iz ministarstava ekonomije i finansija uzburkale su javnost u Boru i Kragujevcu u gradovima čija budućnost zavisi od pomoći države.