Odbornici sutra o poskupljenju vode i grejanja u Boru

0
18

Predsednik Skupštine opštine Bor Dobrica Đurić zakazao je za sutra 25. sednicu lokalnog parlamenta na čijem će se dnevnom redu naći, između ostalog, rebalans budžeta, više cene vode i grejanja, kao i smanjenje plata direktorima javnih preduzeća kojima prelaze 100.000 dinara.

so-bor-2013

Odbornici sutra odlučuju o predlogu odluke o poskupljenju grejanja i vode u Boru, a ukoliko predlog bude usvojen, građani će plaćati za 5,5 odsto veću cenu ovih usluga.

Bor spada u opštine sa najvećim procentom stanovnika koji u zimskom periodu koriste usluge daljinskog grejanja – čak 93 odsto.

Ukoliko odbornici usvoje predlog, cena grejanja biće veća za približno pet dinara po kvadratnom metru.

“Upravni odbori i poslovodstvo JKP “Toplana” i “Vodovod” Bor tražili su da se cena poveća za pet i po odsto, koliko je i država dozvolila. Razlog za to je povećanje troškova za energente, ugalj i struju. Na žalost, ova mera nije popularna, ali je neophodna jer i sa ovim povećanjem ova dva preduzeća tvrde da su daleko od ekonomske cene. Videćemo da li će im to pomoći da bolje posluju.”, rekao je Tanjugu Đurić.

Čak i sa ovim poskupljenjem, cena grejanja u Boru biće među najnižim u Srbiji.

Cena grejanja stanova i kuća, biće povećana sa 74,26 na 78,34 dinara po kvadratnom metru, dok je u većini opština i gradova u Srbiji cena grejanja veća od 100 dinara po kvadratnom metru.

Odbornici će odlučivati i o rebalansu budžeta, a ukoliko on bude usvojen “kasa” Optine Bor povećaće se za 211 miliona dinara i iznosiće 2 milijarde 260 miliona dinara.

“Po izveštaju o izvršenju budžeta opštine Bor za prvih šest meseci 2013. godine, “punjenje” budžeta bilo je malo iznad 44 odsto, što je izuzetno dobro. To bi značilo da na godišnjem nivou, ukoliko se ovakav trend nastavi, bude 90 odsto što je među najboljim procentima u Srbiji i sa te strane Opština Bor funkcioniše odlično” – naglasio je Đurić.

Kao meru štednje biće predloženo da se plate direktora borskih javnih preduzeća koje prelaze 100.000 dinara budu značajno smanjene.

Odbornici će odlučivati i o besplatnom autobuskom prevozu za ugrožene kategorije stanovništva, izmenama programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća i kadrovskim rešenjima.

(Tanjug / Bor030)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here