Održan 13. Festival vlaške izvorne pesme [VIDEO]

0
13

Manuela Bumbešević iz Ševice kod Kučeva i Kladovljanka Dragana Jeremić, svaka u svojoj kategoriji, pobednice su 13. Festivala vlaške izvorne pesme, održanog u Boru.

Ovogodišnji Festival vlaške izvorne pesme, kojeg je sa ciljem da očuva autentičnu vlašku pesmu pokrenuo borski Centar za kulturu pokrenuo davne 2004. godine, okupio je 23 izvođača iz Kladova, Kučeva, Zaječara, Negotina, Bora i drugih mesta širom istočne Srbije.

Pobednice u kategorijama solo pesama sa i bez muzičke pratnje nisu se nadale ovom uspehu.

“Pošto sam prvi put nastupila ovde, za svoj nastup sam odabrala jednu staru pesmu Svetlane Arsić, koja peva o nostalgiji i o žalosti, zapravo o devojci koja žali što nije sa roditeljima. Preplavljena sam osećanjima, sve se u meni uzburkalo. Očekivala sam ovo, ali ne toliko. Ipak sam zadovoljna svojim nastupom i planiram učešće i narednih godina”, kaže Manuela Bumbešević, pobednica u kategoriji solo pesama bez muzičke pratnje.

“Jako mi je drago što učestvujem na ovakvom jednom festivalu. Radim posao koji mi ne omogućava veliki broj učešća na ovakvim festivalima, ali kada sam slobodna dođem i rado nastupim. Ovakvi festivali i treba da postoje”, kaže Dragana Jeremić, pobednica u kategoriji solo pesama sa muzičkom pratnjom.

U Centru za kulturu dodaju da su zadovoljni interesovanjem kandidata za učešće na festivalu, ali i posećenošću od strane publike.

“Utisci su predivni. Kvalitetni izvođači, kvalitetan orkestar, puno sjajnih pevača i nadam se da je publika večeras, u sali Muzičke škole, uživala. Veliku zahvalnost dugujemo Opštini Bor i Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije, koji su podržali ovaj projekat i prepoznali značaj Festivala vlaške izvorne pesme”, ističe Daniel Čorboloković, direktor Ustanove “Centar za kulturu” u Boru.

Žiri nije imao nimalo lak zadatak, pa je zahvalnicama nagrađeno petoro najboljih u obe kategorije.

“Ja kao direktor i kao neko ko se razume u ovo što se događa ovde, konstatujem da je iz godine u godinu ovaj Festival sve bolji i bolji. Sve je lepše, sažetije, dobra i zdrava konkurencija. Ima dosta mladih i starijih učesnika. Ovaj Centar za kulturu je čudo. Oni ne odustaju, uporni su, vredni i ne može da izostane rezultat”, kaže poznata interpretatorka vlaške, narodne i etno muzike, Svetlana Arsić, predsednica žirija i umetnička direktorka Festivala.

U revijalnom delu ove manifestacije nastupili su instrumentalisti i pevači iz ovog regiona, kao i Katica Aranđelović, čuvena interpretatorka vlaških pesama.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here