Održan 18. Festival vlaške izvorne pesme

Festival vlaške izvorne pesme održan je osamnaesti put u organizaciji Ustanove „Centar za kulturu grada Bora” u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević” u Boru.

Ovaj Festival je, kako kaže zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević, za naš grad i za celu istočnu Srbiju od velikog značaja.

„Ministarstvo kulture i grad Bor čine sve napore da ovaj deo vlaškog naroda, tradicija, pesma, igra i jezik opstanu bez obzira na sve. Učinićemo sve da i druge nacionalne manjine koje žive na ovim prostorima dobiju svoje mesto. Sve pohvale ljudima koji rade u Centru za kulturu grada Bora i svima koji učestvuju na Festivalu. Ovo je pokazatelj da Vlasi mogu, smeju i imaju pravo da se diče svojom kulturom i tradicijom”, ističe Janošević.

Na ovogodišnjem Festivalu vlaške izvorne muzike učesnici su se, kako kaže direktor Ustanove „Centar za kulturu grada Bora” Daniel Čorboloković, takmičili u dve kategorije, solo pesma sa muzičkom pratnjom i solo pesma bez muzičke pratnje.

„Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture koje je podržalo ovaj projekat i gradu Boru koji takođe svake godine daje finansijsku podršku. Ove godine imamo dvanaest učesnika. Ono što je karakteristično jeste to da onaj ko jednom dođe na ovaj Festival, uvek se vraća, a ove godine imamo goste iz Inđije, Banatskog Novog Sela, Kučeva, Petrovca na Mlavi, Negotina i domaćina Bora”, naglašava Čorboloković.

Aleksandra Todorović Rašković, magistar etnomuzikologije kaže da je žiri imao veoma težak zadatak, ali da se nada da su uspeli da ostvare zajednički cilj, a to je da vlaška muzika živi i nastavi da živi.

„Ovaj Festival ima za cilj očuvanje vlaškog izvornog stvaralaštva. Ove godine imali smo dve strane, starije izvođače od kojih mlađe generacije treba da uče, ali imali smo i mlađe naraštaje od kojih zapravo zavisi očuvanje vlaškog izvornog stvaralaštva. Festival je veoma interesantan jer možete videti izvođače iz našeg kraja, ali i iz drugih delova Srbije koji neguju vlašku narodnu pesmu”, ističe Todorović Rašković.

Prvo mesto u kategoriji solo pesma sa muzičkom pratnjom zauzeo je Saša Dražilović, dok je u kategoriji solo pesma bez muzičke pratnje pobednica Zorica Dudejić koja je automatski dobila pravo učešća na prestižnom Saboru narodnog stvaralaštva u Topoli naredne godine.