Održan Internacionalni simpozijum o reciklažnim tehnologijama i održivom razvoju

U hotelu „Albo“ u Boru, od 2. do 4. novembra, u organizaciji Tehničkog fakulteta u Boru, održan je XI Internacionalni simpozijum o reciklažnim tehnologijama i održivom razvoju.

Foto: www.tfbor.bg.ac.rs
Foto: www.tfbor.bg.ac.rs

I tradicionalnu 11. godinu zaredom eminentni stručnjaci iz celog sveta uzeli su učešće na borskom simpozijumu o reciklažnim tehnologijama i održivom razvoju.

Na svečanom otvaranju konferencije prisutne goste pozdravili su doc. dr Zoran Štirbanović, predsednik Organizacionog odbora, prof. dr Zoran Marković, predsednik Naučnog odbora, zatim prof. dr Nada Štrbac, prodekan za nastavu i v.d. dekana Tehničkog fakulteta u Boru, kao i prof. dr Grozdanka Bogdanović, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju.

Nakon svečanog otvaranja, plenarno predavanje na temu upravljanja otpadom održao je dr Viktor Simončić iz Hrvatske.

Na ovogodišnjem simpozijumu predstavljeno je preko 50 radova iz 8 zemalja: Poljske, Ukrajine, Japana, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U okviru simpozijuma održan je i okrugli sto na temu „Reciklaža u Srbiji – perspektive i izazovi“ na kome su se kao govornici pojavili Jelena Kiš iz Recan fondacije, Kristina Cvejanov iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada, Sandra Ziherl iz fabrike kartona Umka i fabrike hartije Beograd, kao i Viktor Simončić, nezavisni konsultant.

Tradicionalno, već petu godinu zaredom, u okviru Simpozijuma o reciklažnim tehnologijama i održivom razvoju održava se i Studentski simpozijum, namenjen prvenstveno studentima osnovnih studija svih fakulteta iz Srbije i inostranstva, koji na ovaj način imaju priliku da prikažu rezultate svojih istraživanja, kao i da u interakciji sa svojim kolegama sa drugih fakulteta i potencijalnim poslodavcima steknu nova poznanstva koja će im biti od koristi u budućnosti.

Poslednjeg dana konferencije za sve zainteresovane učesnike bio je organizovan fakultativni izlet u kafić „Jama“.

Više informacija možete pronaći na stranici borskog fakulteta.