Održan još jedan “Timočki naučni tornado” u Boru

0
528

Sedmi po redu festival nauke “Timočki naučni tornado” održan je u prostorijama Osnovne škole “3. oktobar” u Boru, a karakteriše ga najveći broj dosad prisutnih izlagača.

Pod sloganom “Sedmi naučni bum udara u um” festival je ove godine okupio čak 650 učesnika i 35 institucija, među kojima su svoje učešće ove godine prvi put uzeli Odeljenje za vanredne situacije u Boru, Policijska uprava u Boru, Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju “Mozaik”, Kancelarija za mlade, Dom omladine i udruženje Alternativa, kao i skoro sve borske škole i nekoliko njih iz Zaječara, Negotina i Knjaževca.

Foto: Dragan Novaković

Na ovom pre svega zanimljivom i nesvakidašnjem naučnom događaju prikazano je oko 250 različitih naučnih programa i aktivnosti u cilju promovisanja prirodnih i tehničkih nauka kod dece i mladih, buđenja interesovanja za ove nauke i predstavljanja nauke na zanimljiv i privlačan način.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, ocenio je da će “Rimočki naučni tornado” sasvim sigurno prerasti u republičku manifestaciju, jer je borska sredina, kako je rekao, visoko intelektualna, a mladi vole nauku, ali i da se druže.

Foto: Dragan Novaković

Prema rečima Nataše Ranđelović, koordinatora festivala, pored atraktivnih ogleda koji svake godine privuku pažnju poput eksperimenta sa maglom uz pomoć suvog leda u izvođenju studenata Tehničkog fakulteta u Boru ili određivanja krvne grupe i pravljenja veštačke krvi, na ovogodišnjem festivalu značajnu pažnju privukle su aktivnosti vatrogasaca, upotreba virtualnih naočara, kao i prezentacija najrazličitijih matematičkih igara i ogleda.

“Na ovogodišnjem festivalu nauke učenici moje škole predstavili su brojnim posetiocima različite eksperimente, postavke i kvizove iz oblasti biologije, hemije, matematike, fizike, istorije, a među našim ogledima tradicionalno je najveću pažnju privukao onaj pod nazivom “Saznaj svoju krvnu grupu”, za koji smo i nagrađeni u kategoriji učenika starijih razreda osnovnih škola. Veliku zahvalnost dugujemo i učiteljima koji su u pripremi naših prezentacija, pored predmetnih nastavnika, dali podjednak doprinos”, rekao je za naš portal Aleksandar Bogosavljević, nastavnik biologije Osnovne škole “Stanoje Miljković” i član Društva mladih istraživača.

Kompanija Rakita je svom štandu organizovala prikaz magmatskih stena, fosila sa prostora Čukaru Peki, prikaz evolucije živog sveta kroz vreme.

Foto: Dragan Novaković

“Uzevši u obzir regionalni značaj ovog tradicionalnog festivala i želju  organizatora da mladima na izuzetno kreativan i zanimljiv način približi nauku, Rakita je, kao društveno  odgovorna kompanija, odlučila da ponovo podrži ovu “tornado” i finansijski, ali i svojim učešćem. Drago nam je da se na ovom Festivalu iz godine u godinu povećava broj i institucija i učesnika, što samo po sebi pokazuje da su mladi zainteresovani za šire obrazovanje, kao i da su ovakve manifestacije i pristup nauci i te kako potrebni”, rekao je menadžer komunikacije u kompaniji Rakita Darko Stojadinović.

Organizatori manifestacije su Osnovna škola “3. oktobar”, Tehnički fakultet u Boru, Društvo mladih istraživača i udruženje građana Vilaž, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su lokalna samouprava i kompanija Rakita.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime