ODRŽAN PROTEST: Borani protiv nameta za zatamnjivanja stakala na automobilima

Borani su danas protestnom vožnjom kroz grad izrazili nezadovoljstvo novim zakonom, koji se tiče zatamnjivanja stakala na automobilima.
protest-zatamnjena-stakla

Borski vozači i vlasnici automobila sa zatamnjenim staklima pridružili su se grupi građana iz Beograda, koja je pokrenula inicijativu da se promene cene atesta, jer su cene trenutno prevelike, kao i da se utvrde kriterijumi za zatamnjivanje stakala.

Želimo da novi zakon dobije neke izmene koje se tiču cena atesta, kao i načina predviđenog za zatamnjivanje stakala. Recimo, atest zadnjih stakala bi morao da se plati, a zakonom je određeno da zadnja stakla mogu biti neograničeno zatamnjena. Pitanje je ko je zapravo nadležan za atestiranje stakala i koji su kriterijumi za to. Mi stavljamo najkvalitetnije folije koje postoje na tržištu, a one novim zakonom nisu proznate u Srbiji. Sada više ni sami ne znamo šta smemo da stavimo na stakla, a šta ne, rekao je Marko Stanojević, učesnik protesta.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja održan je sastanak povodom ovog problema, ali nikakav vid dogovora nije postignut, pa se ogranizatori nadaju da će ovakvi protestni skupovi, koji su održani u nekoliko gradova u Srbiji, ipak uticati na promenu cene atesta.

protest-zatamnjena-stakla-01

Inače, kada je reč o tamnim folijama, na stakla smeju da se lepe samo i isključivo folije koje imaju atest – dakle, proizvodi koji su prošli određene provere i koji ispunjavaju određene uslove.

Kada je u pitanju ispitivanje zatamnjenih stakala, odnosno ispitivanje stakala na koja je zalepljena folija, to trenutno radi samo Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, a Boranima najbliži jeste onaj u Nišu.