Održan protest radnika preduzeća u restruktuiranju. Učestvovali i radnici RTB-a. [FOTO]

Radnici preduzeća u restrukturiranju, među kojima su bili i prestavnici sindikata Rudarsko-topioničarskog  basena (RTB) Bor, protestovali su danas u centru Beograda protiv predloženih zakona o privatizaciji i stečaju. U međuvremenu, sa predstavnicima njihovih sindikata razgovarao je i premijer Srbije Ivica Dačić.

 

Foto: Ivan Mitrović (Bor030)
Foto: Ivan Mitrović (Bor030)

Nekoliko hiljada radnika iz Kragujevca, Kraljeva, Smedereva, Bora, ali i drugih gradova okupili su se oko podneva na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su krenuli ka Skupštini Srbije, usput su zastali ispred Ministarstva privrede, gde su skandirali ministru Raduloviću da podnese ostavku, a onda su stigli do zgrade Vlade, gde su ostali sve dok su trajali razgovorali njihove delegacije premijera.

protest-sindikat-24012014

Radnici su, između ostalog, tražili i da im se isplate zaostale plate, potom overe i zdravstvene knjižice i reše problemi preduzeća u restrukturiranju, ali je zatražena i smena ministra privrede Saše Radulovića.

protest-sindikat-2401201402

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao da je novinarima da je sindikatima obećano da će se za Zakon o radu napraviti nova Radna grupa, a njen sastav biće određen na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

Ljubisav Orbović
Ljubisav Orbović

Protest su organizovali Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS Nezavisnost.

protest-sindikat-2401201404

Skup radnika preduzeću restrukturiranju koja u najvećem broju pripadaju metalskoj industriji obezbeđivala je policija, a tokom protesta, saobraćaj je na potezu od Trga Nikole Pašića do Nemanjine ulice sukcesivno otvaran i zatvaran.

protest-sindikat-2401201403

Sindikati RTB-a učesnici protesta

Na protestu su među učesnicima bili i predstavnici sindikata Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Dragan Aleksić, predsednik JSO Samostalnog sindikata RTB-a podseća da je ova kompanije imala Odbor i Akcioni plan izlaska iz restrukturiranja koji nijednom odlukom ili uredbom Vlade Republike Srbije nije stavljen van snage.

Dragan Aleksić
Dragan Aleksić

Ovi ljudi koji su došli u Ministarstvo privrede ponašaju se kao da država počinje od njih, sve ono što je neko imao potpisano od strane tadašnjih ministara stavljaju ad akta i rade nove planove, neki unapred pripremljen plan reorganizacije – čuveni UPPR, i to slično za sve firme. Ti planovi predviđaju da radnici idu na zavod, stečajni upravnik ima sva prava, raspuštaju se i Upravni odbor i Skupština, kao i sva akta koja su donekle štitila i radnike i poslodavce. Više nema ni kolektivnih ugovora niti sindikalnih organizacija i sindikalnog udruživanja radnika. Još su planirali da postoji Agencija za zapošljavanje gde bi poslodavci direktno uzimali radnike, sklapali ugovore sa Agencijom i taj radnik ne bi imao nikakva prava u toj firmi. Godinama slušam istu priču od različitih ljudi. To sam slušao kada su gospodin Vlahović i njegova ekipa pravili novi zakon o privatizaciji. Protiv njihove privatizacije bila je čak i EU, jer je naložila ispitivanje „pljačkaških privatizacija“. Sada ministar Radulović govori da ovaj novi zakon neće biti pljačkaški nego dobar i transparentan i da će svi radnici imati koristi. Možda će priznati da Zakon nije bio dobar tek kada više ne bude ministar, ali za one ljude koji će imati štetu od takvih zakona povratka više nema. Dalje kockanje sa radnicima koji i ovako nemaju sigurnu egzistenciju bilo bi pogubno – zaključuje Aleksić.

(Agencije / Bor030 / Foto: Ivan Mitrović)