Održan protest u Krivelju, meštani traže preseljenje celog sela

U borskom selu Krivelj u petak je održan protestni skup sa koga su meštani ovog sela, ali i Metovnice, Oštrelja, Slatine i Brestovca zatražili zdravije i bezbednije uslove za život.

Stanovnici Krivelja se decenijama suočavaju sa prašinom, zagađenom vodom i potresima od miniranja na površinskim kopovima u blizini sela, koji su se intenzivirali preuzimanjem Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor od strane kineske kompanije Ziđin (Zijin Mininig).

Meštani tvrde da su im zdravlje i život ugroženi jer su zbog rudarskih aktivnosti popucali zidovi na kućama i pomoćnim objektima.

Sa protesta je upućen zahtev da se hitno izradi Prostorni plan po kome će svih 400 domaćinstva iz Krivelja i zaselaka biti preseljeno na odgovarajući bezbednu lokaciju u roku ne dužem od dve godine od donošenja plana.

Predstavnici Mesne zajednice ističu da su se više puta obraćali nadležnim institucijama, Ministarstvu rudarstva i kompaniji, ali da konkretnih i dugoročnih rešenja nije bilo.

Dragoslav Nikolić, potpredsednik Saveta MZ Krvelj istakao je da je neprihvatljivo preseljenje samo dela sela i groblja, a da oni koji ostanu žive u enklavama okruženi rudnicima.

„Tim dokumentom definisao bi se obim preseljenja, lokacije, novčana nadoknada i druge bitne stvari. Problem je što se pominje preseljenje svega 80 od oko 400 domaćinstava, a sa ovakvim rudarstvom ovde ne može da se živi“, kazao je Nikolić.

Predstavnici MZ su pre protesta imali sastanak u predsedništvu sa šefom kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavnicima resornog ministarstva i gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem na kome su izneli svoje probleme.

Na sastanku je dogovoreno da država u naredne dve nedelje isplati zaostala dugovanja koje ima prema vlasnicima imanja, a utvrđena je i dinamika održavanja budućih sastanaka na kojima će učestvovati i predstavnici Ziđina .

Meštani sela Oštrelj, Slatina, Metovnica i Brestovac koji su takođe u znatnoj meri ugroženi rudarskim aktivnostima pridružili su se protestu.