Održan protest „Za spas Zlotske reke“

Meštani Zlota i okolnih sela na teritoriji grada Bora i opštine Boljevac održali su danas protesni skup protiv izgradnje mini-hidroelektrana (MHE) na Zlotskoj reci.

Foto: Nada Gudurić

Građani su se okupili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo povodom pokušaja izgradnje MHE i uništavanja prirodnog bogatsva u Zlotu, Sumrakovcu i okoloni.

Aleksandar Kulić, jedan prvih aktivista koji je ukazao na problem izgradnje MHE na Zlotskoj reci pročitao je zahteve upućene nadležnima i poručio da ako ne budu ispunjeni za deset dana da će protesti biti radikalizovani.

Borci za zaštitu životne sredine zatražili su momentalno uklanjanje mehanizacije za izgradnju mini-hidroelektrane, povlačenje građevinske dozvole za MHE, nadzor vodne inspekcije na izvorištu Zlotske reke, kao i pokretanje procedure za zaštitu celokupnog toka Zlotske reke kao prirodnog dobra od javnog značaja, jer, kako se moglo čuti na skupu, ona je jedina čista reka na teritori grada Bora.

Kulić je pozvao na jedinstvo za spas Zlotske reke i životne sredine.

Okupljenima su se obratili i Ivan Milošević iz Petrovca na Mlavi koji je govorio o negativnim posledicama izgradnje MHE na reci Mlavi, kao i Dragan Ivanović ekolog iz beogradskog udruženja Eko saradnja.

O problemima sa kineskim rudarskim kompanijama koje rade na teritoriji grada Bora govorili su Dejan Nikolić iz pokreta Borani se pitaju, Dragan Vacić žitelj Metovnice, Slaviša Karabašević iz Krivelja i Slatinjanin Miki Živković.

Skup je zaključio Miki Janošević, odbornik u Skupšni grada Bora koji je poručio da će „Zlotska reka biti branjena životom“ i najavio nove proteste u Boljevcu ili Boru ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni u datom roku.

Okupljeni su potom krenuli na protestnu šetnju do Zlotske reke.