Održan prvi sastanak Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja sa „Zijinom“

1
1488

Danas je u Skupštini grada Bora konstituisana radna grupa za rešavanje otvorenih pitanja sa kompanijama “Serbia Zijin Bor Copper” i “Zijin Rakita”.

Gradsko veće je pre nedelju dana usvojilo odluku o formiranju Radne grupe koja će se baviti problemima i izazovima između rudarskih kompanija sa jedne strane i grada Bora, odnosno građana Bora i meštana ugroženih sela sa druge.

Na mesto predsednika Radne grupe imenovan je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, dok je njegov zamenik Nikola Marić. Članovi su Ljiljana Lekić, Dragana Nikolić i Ljiljana Marković Luković.

U radu radnog tela ravnopravno učestvuju i predstavnici Saveta mesnih zajednica Кrivelj, Oštrelj, Slatina, Bučje, Brestovac i Metovnica na čijim se teritorijama obavlja rudarska delatnost, kao i predstavnici kompanija “Serbia Zijin Bor Copper” i “Zijin Rakita”.

Na današnjem sastanku je istaknuto da je ovakav način saradnje od višestrukog značaja, kako za građane i predstavnike grada, tako i za kompaniju “Zijin”.

“Svi zajedno moramo biti partneri i na podizanju razvoja rudarstva, i na razvijanju grada i sela, i na očuvanju naše životne sredine”, istakao je Milikić.

Kako se moglo čuti na sastanku, predsednici saveta Mesnih zajednica iskazali su potrebu za češćim sastancima predstavnika kompanije “Zijin” sa građanima u mesnim zajednicama koje su pod direktnim uticajem rudarenja.

1 KOMENTAR

 1. Pogledajte treću sliku. Razmislite. Ovo troje momaka žute rase nisu vlasnici kineskih prodavnica, oni su obrazovani, pametni, oni su pripadnici naroda koji je većinski vlasnik RTBa. Sa njima nama šale. Sa ovog spiska našinaca poznajem dvoje. I višemanje to su konformisti poslušnici partijaši petooktobarci i sebični tipovi koji se rukovode samo i isključivo sopstvenim interesima. Iako kada su bili mlađi ne bejahu takvi. Reč je o birokratskoj strukturi i zato nemaju šanse da utiču u razgovoru sa Kinezima na taj način da se bore za interese grada. Iako su uvereni iskreno to misle da su bogomdani.
  Sve to o čemu oni mogu da tupe sa Kinezima to je samo prevara i samo to i ništa više.
  Pravilan pristup bi bio da se na široj građanskoj osnovi na demokratskoj osnovi počev od mesnih zajednica naviše građani izjašnjavaju o svim okolnostima koje prate rad Kompanije i njenog uticaja na grad, na okolinu…
  Naravno našim gostima iz Kine a oni su samo to i ništa više odgovara takav očajan sastav naših pregovarača. Oni to znaju i sretni su zbog toga. Ali zbog toga nas preziru, verujte. Ako bude drugih sagovornika njima onda bi se sa upornim kočopernim pa i lično poštenim tipovima koji u gradu žive moglo sve da dogovori iako su Kinezi predstavnici privatne kompanije. Sebičan tip demagog i u krajnjoj liniji obično đubre je prava premija za ovakvog sposobnog žutog momka koji je uvek u top formi koga teško da možete da nadgovorite.
  Naglašavam da je promena vlasničke strukture dobrodošla ukupno. Ako ste pljunuli na državnu nezavisnost I nacionalna bogatstvapre 4 petoletke ne zanovetajte. Interes im je njima je stalo isključivo ISKLJUČIVO do porasta proizvodnje. To je istina i amin neće drugačije biti. Ako nismo sposobni da na pravi način njima budemo dostojni sagovornici a na kao hulje koje su prezadovoljne samo kada su napunile guzicu onda možemo da sedimo i da plačemo. Nikakve delegacije nikakva pregovaranja tu nisu bitna. Ceo ovaj sastav pa to nisu naši. Jesu nacionalnom pripadnošću. Jesu Balkanci, jesu po tome koja im je krvna ili haplo grupa ali ovi naši na IĆ su njihovi. Ne kupljeni. Preuzeti kao imovina. Kao kada kupite PKB vi ste kupili i sve PKBove svinje konje ćurke kvočke bubašvabe pacove bele rade koprive seno traktore zemljište što sveukupno čini PKB. Zato dragi moji Borani sedite i plačite. Drugo ništa vam i ne preostaje
  Ali ipak imajte ovo u vidu i rukovodite se ovim
  Oni u Kini vode računa o svojoj životnoj sredini. Ne sećam se koji beše to deo Kine ali utvrdili su da katastrofalno veliki broj obolelih od plućnih bolesti u tom delu Kine potiče od zagađenja i to stoga jer nema cirkulacije vazduha. Šta su učinili
  DIGLI SU U VAZDUH TRI VELIKE PLANINE KOJE SU SPREČAVALE PROMAJU. Kada se je prašina slegla prodisaše punim plućima i svi sretni i zadovoljni. Dakle može se a ume li se
  Ne ume se niti se ima čime. Pođosmo bez qrca na svadbu.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime