Održan prvi WordPress meetup u Boru

Na prvom WordPress (WP) okupljanju u Boru naši sugrađani, ali i gosti iz Zaječara, su saznali kakve se novine očekuju na ovoj internet platformi i o predstojećoj svetskoj konferenciji “WordCamp Europe” u Beogradu.

Milan Ivanović, predstavnik WordPress organizacije u Srbiji nije krio oduševljenje o broju prisutnih na prvom meetup-u u IT centru u Boru. Sa svojim saradnicima predstavio je Gutenberg editor – novi plugin koji će uskoro biti sastavni deo osnovnog koda WordPress-a.

Gutenberg editor koristi blokove za kreiranje svih vrsta sadržaja, čime se zamenjuje mnoštvo nedoslednih načina za prilagođavanje WP-a. Blokovi sadržaja potpuno menjaju interakciju korisnika i developera sa WordPress-om, pa je kreiranje bogatog web sadržaja lakše, bez obzira na tehničke sposobnosti korisnika.

Milan Ivanović

“Od 14. do 16. juna organizujemo svetsku konferenciju na kojoj će biti oko 2000 učesnika, od toga svega 300 učesnika iz Srbije. Prvi dan je dan zajedničkog programiranja, a druga dva dana su dani konferencije. Na konferenciji se očekuju dve paralelne “trake” predavanja i tri “trake” radionica u trajanju od po tri sata, a posetiocima je mogućen pristup svim radionicama. Cena karte je 40 evra i tu je uključena hrana i piće tokom sva tri dana. Za sada je ostalo još 50-taka karata”, rekao je Milan Ivanović.

Naša zemlja je, kao zajednica na svetskom nivou, u rastućem poretku po broju korisnika WP platforme. WordPress fondacija je saopštila da je Srbija u prvih 15 zemalja sveta po broju događaja posvećenih ovoj platformi.

“Mi kao zajednica smo volonterski nastrojeni i otvoreni smo prema svim korisnicima kojima je potrebna pomoć ili sugestija oko platforme. Svi mi iz WordPress zajednice Srbije držimo ova predavanja volonterski. Na našoj Facebook grupi imamo kvalitetnu “1 na 1″ podršku svim korisnicima kojima je ona potrebna”, dodao je Milan Ivanović iz WP organizacije Srbije.