Održan sastanak predstavnika Gradske uprave, kineskih kompanija i MZ Oštrelj

U Gradskoj upravi grada Bora održan je sastanak predstavnika Grada, Mesne zajednice Oštrelj i kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbija Zijin Copper) i Srbija Ziđin Majning (Serbia Zijin Mining), na kojoj su razgovarali o razvoju rudarstva na teritoriji sela Oštrelj.

Na zahtev predstavnika mesne zajednice Oštrelj, kaže gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, održan je sastanak kako bismo dobili odgovore, pre svega na pitanja budućih aktivnosti kompanija i opstanka sela Oštrelj.

„Danas je situacija kada je u pitanju selo Oštrelj mnogo jasnija nego pre 10, 15 godina. Oštrelj je direktno pogođen istorijskim nasleđem rudarenja u poslednjih nekoliko decenija, a danas se ti istorijski problemi vrlo direktno rešavaju. Pre svega, kompanija je isušila jezero Robule i rađena je rekultivacija. Na samo jalovište naneta je ozbiljna količina zemlje. Ovo su istorijski problemi koji su direktno gušili i pritiskali selo Oštrelj. Ono što interesuje meštane sela Oštrelj i grad Bor jeste to koji su budući rudarski radovi za šta je potrebno da sačekamo kraj godine kada ćemo imati predlog prostornog plana posebne namene koji se direktno odnosi na selo. Svi zajedno ćemo diskutovati o tome, kako i na koji način će se u selu Oštrelj razvijati rudarstvo i da li će selo ostati da postoji kao jedna društvena zajednica ili će biti nekih drugačijih modela razvoja. U budućnosti nijedan plan neće biti usvojen pre nego što se razmotri svaka primedba, predlog i kritika na taj plan”, naglašava Milikić.

Predsednik Radne grupe Mesne zajendice Oštrelj, Đorđe Anđelić smatra da je odgovore na pitanja meštana sela Oštrelj moguće dobiti jedino kada su prisutni svi relevantni učesnici.

„Nadamo se da je ovo samo prvi u nizu sastanaka, jer imamo vrlo konkretna pitanja i smatramo da je ovo dobar početak. Moramo da budemo optimisti da ćemo u budućnosti imati bolji tretman pitanja koja postavljamo godinama unazad. Do Nove godine očekujemo prostorni plan posebne namene kada ćemo svi dobiti odgovore”, kaže Anđelić.