Održan sastanak predstavnika ugostitelja i grada Bora, predložen novi set pomoći malim privrednicima

Predstavnici ugostelja i gradske vlasti održali su danas sastanak na kome se, između ostalog, razgovaralo o merama za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa po borske privrednike.

Foto: Grad Bor

Privreda, a posebno mali preduzetnici, već godinu dana trpe snažne posledice po poslovanje zbog „korona krize“. Brojna ograničenja u radu, od skraćenog radnog vremena, propisanog broja osoba u lokalu, kao i potpune zabrane rada uticale dovele su pojedine privrednike do ruba propasti.

Trenutne protivepidemijske mere dozvoljavaju rad samo prodavnicama prehrambenih proizvoda, apotekama i benzinskim pumpama dok su ostali prinuđeni da pređu na „online“ prodaju i dostavu na kućnu adresu, u sektorima gde je to moguće. U potpunosti bez prihoda je ipak ostao veći deo sektora usluga.

Kako bi se bar malo ublažile negativne posledice grad Bor je u prethodnom periodu privrednike oslobodio plaćanja komunalne takse, dok je namet za zauzeće javnih površina smanjen za 99 odsto.

Foto: Grad Bor

„Danas smo sa predstavnicima preduzetnika koji posluju na teritoriji grada dogovorili da nastavimo sa onim što smo započeli prošle godine, a to je da pomognemo malim i srednjim preduzećima da lakše prevaziđu posledice virusa korona.

Kako su naši preduzetnici oslobođeni plaćanja komunalnih taksi za prva dva meseca u ovoj godini, ta mera će biti produžena na još četiri meseca, a takođe biće oslobođeni plaćanja zauzeća javnih površina za 99 odsto. To znači da će grad Bor za ukupno šest meseci direktno pomoći privredi sa 2.8 miliona dinara.

Siguran sam da će ova pomoć biti od značaja našim preduzetnicima sa manjim prometima, a ideja je da svim malim i srednjim preduzećima damo gradski paket mera pomoći i da im kroz umanjenje lokalnih poreza i nameta pomognemo da pokriju svoje obaveze“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Predstavnik Udruženja preduzetnika Vladan Ivković je rekao je da su gradonačelniku izneti problemi sa kojima se preduzetnici u Boru susreću i da će predložene mere nekom značiti više, a nekom manje u zavisnosti od delatnosti.

Foto: Grad Bor

„Dogovorili smo se da pored dva meseca za koje smo u ovoj godini dobili olakšice neplaćanja 99 odsto lokalnih komunalnih taksi dobijemo još četiri meseca. Ti meseci biće vezani za letnji period – za bašte i isticanje firmi što će svima onima koji imaju letne bašte mnogo značiti, a za sve ostalo ćemo se dogovarati u narednom periodu“, kazao je Ivković.