Održan sastanak Radne grupe za Krivelj, meštane zanima kvalitet života do preseljenja

U prostorijama Gradske uprave danas je održan sastanak Radne grupe za Krivelj sa članovima Ministarstva rudarstva i energetike u vezi sa izborom buduće lokacije na kojoj će ovo selo biti premešteno i životom meštana na teritoriji sela do konačnog preseljenja.

Na sastanku su se strane usaglasile da u roku od tri nedelje meštani treba da odrede gde će biti budući centar sela Krivelj.

Predsednica Saveta mesne zajednice Krivelj, Snežana Živković, kaže da je za meštane Krivelja mnogo bitnija tema na sastanku bila kako će živeti na teritoriji sela do preseljenja.

„Sa predstavnicima rudarske inspekcije i ostalih inspekcija usaglašeno je da će naš predstavnik mesne zajednice biti u kontaktu sa njima, izlaziti sa njima na teren, da ćemo ukazivati na sve nepravilnosti koje kineska kompanija radi na tom terenu i da ćemo zajedno učestvovati u izvršenju toga. Mislim da je to glavni utisak ovog sastanka, a videćemo da li će se to i obistiniti. Ja se nadam da hoće”, ističe Živković.

Članovi Saveta mesne zajednice Krivelj na današnjem sastanku skrenuli su pažnju na neke nepravilnosti koje je, prema rečima članice Saveta MZ Krivelj i Radne grupe, Jasne Tomić, potvrdila i rudarska inspekcija.

„Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, rudarskom inspekcijom, Ziđinom, gradom Borom uspeti da dovedemo ta kršenja zakona u neke normalne okvire kako bi taj period do konačnog preseljenja bio normalan”, kaže Tomić.

Dalibor Stanković, član Saveta MZ Krivelj i Radne grupe za preseljenje Krivelja kaže da ga raduje što je tema preseljenja sela Krivelj za državu postala činjenica koja više nije upitna.

„Raduje me stav države da kompanija Ziđin mora da poštuje zakone ove države, to će umnogome uticati na naš život u Krivelju jer jednostavno ako se dozvoli da se kompanija širi kako ona želi, a ne poštuju se pritom zakoni, za šta inspekcija donosi svoja rešenja, onda imamo veoma veliki problem za život na tim prostorima. Takođe smo na ovom sastanku probali da ukažemo, i čini mi se da su i država i Grad, razumeli da pored samog Krivelja postoje ogromni problemi i u nekim našim graničnim mesnim zajednicama koje čeka u najmanju ruku slična sudbina Krivelja. Mislim da ta planirana lokacija za selo Krivelj u ovom trenutku ide do te širine da može da primi i sva ostala sela koja će biti pod udarom nekih budućih rudarskih aktivnosti”, naglašava Stanković.

On je dodao da iskreno veruje da „posle ovog sastanka i ovako jasnog stava države i Ministarstva rudarstva i energetike nećemo biti svedoci osionog ponašanja kompanije Ziđin”.

„Imamo veoma konkretne dogovore sa rudarskom inspekcijom da će od sada predstavnici mesne zajednice učestvovati u svakom inspekcijskom nadzoru na terenu što će nam pomoći da direktno rudarskoj inspekciji ukažemo na sve nepravilnosti koje se tamo uočavamo. Najveći problem za samo selo Krivelj je to što je centar sela do skoro bio na 450 metara od ivice kopa, nažalost, od novembra prošle godine Ziđin je samoinicijativno izašao iz zone eksplatacije i trenutno je na nekih 250 metara od centra sela. Mi smo na to ukazivali, zvali smo inspekcije, imamo već tri ili četiri nadzora tu. Inspekcije su konstatovale taj izlazak iz zone, tražile su od kompanije da zaustavi takav rad, to se nije desilo i sada očekujemo da će inspekcija dalje da postupi po svojim zaključcima. Posle ovog sastanka očekujem da će ti radovi da se vrate u ranije okvire”, zaključuje Stanković.