Održana 53. zaječarska Gitarijada, pobedila ljubav prema roku [FOTO]

Zaječarska Gitarijada, 53. po redu, završena je sinoć proglašenjem najboljih demo bendova. Žiri je odlučio da titulu pobednika Gitarijade, ponese beogradski „Bendover“, dok je publika ovacijama proglasila „Sanitarium“, takođe iz glavnog grada.

Gitarijada u Zaječaru je najdugovečniji rok festival na Balkanu i sinonim je za afirmaciju mladih bendova na čitavom prostoru nekašnje Jugoslavije.

U takmičarskom delu programa ove godine se nadmetalo deset sastava – „Dusi“ (Beograd), „Bez rikverca“ (Banjaluka), „Gnijev anđela“ (Bratunac), „Headfull“ (Niš), „Junkie Zulu“ (Trstenik), „Reci cimet“ (Beograd), „Bendover“ (Beograd), „Sanitarium“ (Beograd), „Mehanizam“ (Užice) i „Infuzija“ (Bratunac) sa dvanaestogodišnjim bubnjarom Đorđem Ostojićem, najmlađim učesnikom.

Žiri, na čelu sa muzičarem Zoranom Aleksićem je za pobednika proglasio autorski „Bendover“, čistog i čvrstog rokenrola. Sačinjenog od mladih, ali iskusnih muzičara.

Publika je ne štedeći svoje dlanove i glasne žice podršku dala grupi „Sanitarium“, takođe iz Beograda. Zanimljivo je da je „Sanitarium“ paralelno sa zaječarskom učestvovao i na Gitarijadi Vojvodine u Kisaču kod Novog Sada na kojoj je, u konkurenciji od 14 bendova, zauzeo treće mesto.

Publici su se prve večeri predstavili prošlogodišnji pobednici „Aleja Velikana“, domaćin „Gitarijade“ Đorđe David sa svojim „Death Saw“ bendom, legendarni Vlatko Stefanovski i alternativni metal bend „Void Inn“.

Najviše publike je na zaječarskoj Kraljevici u četvrtak je privukao je trenutno jedan od najpopularnijih domaćih sastava mlađe generacije S.A.R.S. (Sveže amputirana ruka Satrijanija).

„Hedlajneri“ druge večeri su bili – još jedna leganda ex YU rok scene Alen Islamović, neponovljivi „Goblini“, slovenački sastav „Up N’ Downs“ i „naravno“ „Riblja Čorba“.

Poslednje večeri 53. Gitarijade uveličali su Bruno Langer i „Atomsko Sklonište“, „Električni orgazam“, „Metalstee“l, „NGB“ i dvostruki dobitnici MTV nagrade „Van Gogh“.

Ovogodišnji rokonačelnik bio je Žika Jelić, član YU grupe, koji je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj rok sceni.