Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u borskom Domu kulture

0
345

Zavod za transfuziju krvi Niš i Povereništvo Crvenog krsta u Boru organizovali su danas akciju dobrovoljnog davanja krvi, treću od kako je počela primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini.

Akciji održanoj u borskom Domu kulture odazvalo se tridesetak dobrovoljnih davalaca, što je manje nego u prethodna puta.

“U letnjem periodu je uvek manji broj davalaca. Vreme je godišnjih odmora, manje je ljudi u gradu, a i vremenske prilike nisu baš najiealnije za davanje krvi, ali mi smo zadovolni dašnjom akcijom”, kazao je dr Dragan Vidojević iz Zavod za transfuziju krvi Niš.

Sledeća akcija će biti održana za dve nedelje, 25. juna, takođe u Domu kulture od 9 do 15 sati.

Podsećamo, novi Zakon o transfuzijskoj medicini počeo je da se primenjuje 1. maja ove godine, on podrazumeva prestanak svakodnevnog dobrovoljnog davanja krvi u Opštoj bolnici u Boru.

Zakon predviđa da krv prikuplja samo pet ovlašćenih transfuzijskih ustanova u Republici Srbiji i to u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu (Institut za transfuziju krvi i VMA). Služba za tranfuziju u opštoj bolnici u Boru koje do skoro time bavila, postala takozvana “banka krvi”.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime