Održana tribina Saveza za Srbiju u Boru

Na platou Doma kulture sinoć je održan skup opozicionog Saveza za Srbiju na kome su predstavljene najznačajnije tačke programske pratforme saveza.

Predstavnici Saveza za Srbiju su u razgovoru sa Boranima istakli da je osnivanjem saveza opozicionih organizacija Srbija konačno dobila opozicioni blok koji može ozbiljno da se suprotstavi aktuelnoj vlasti.

Uprkos političkim i ideološkim razlikama članice saveza su se saglasile sa programskom platformom u 30 tačaka i nizom važnih društvenih i državnih tema, kazao je Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri.

On je naglasio da će se savez zalagati za borbu protiv korupcije i kriminala, podršku domaćoj privredi i poljoprivredi, zaštiti porodičnih vrednosti i domaćih prirodnih i mineralnih bogatstava, kao i za poštovanje ustavnih odredbi o Kosovu i Metohiji.

Lider Ujedinjenih sindikata Sloga Željko Veselinović ocenio je da će vreme pokazati da je privatizacija RTB-a potpuno pogrešna i da građani Bora i Srbije od nje neće imati koristi.

Nikola Jovanović iz Narodne stranke istakao je da se Savez za Srbiju zalaže za slobodnu i suverenu državu u kojoj će bogatstva i resursi da se koriste za dobrobit građana.

„Vlast želi da od Srbije svi imaju koristi, osim njenih građana. Oni žele da ubede Arape, Kineze, Austrijance, Nemce da je Srbija bogata zemlja, a da to sakriju od sopstvenih građana. Mi nismo protiv stranog kapatala. Naprotiv, ali stranci trebaju Srbiji da donesu nove tehnologije, nova znanja, a ne da dolaze na „ostavinsku raspravu“ i na rasprodaju koju je raspisala Srpska napredna stranka“, poručio je Jovanović.

Govoreći o RTB-u Borko Stefanović iz Levice Srbije i Dragan Đilas, inicijator Saveza za Srbiju kazali su da će borski kombinat bakra u skladu sa evropskim zakonima vratiti državi i građanima Bora.

„Svi oni koji danas za sitne pare, dajući nekom novac sa strane, kupuju srpska rudna bogatstva, srpsko zemljište i srpsku vodu moraju biti svesni da kada mi dođemo na vlast da ćemo nacionalizovati sve to i vratiti građanima Srbije. To neće biti nikakva otimačina, to će biti zakon u skladu sa svim svetskim i evropskim zakonima. Sve što su platili biće im vraćeno, sve što su uložili biće im nadoknađeno, a to što su dali sa strane da bi dobili takve cene, od njih će morati da traže, a ne od nas“, rekao je Đilas.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović naveo je da je SNS zabranio drugačije mišljenje i uspostavio sistem monopola u kojem se nekolicina ljudi na vlasti bogati, dok ostali žive u siromaštvu, a da će Savez za Srbiju vratiti narodu slobodu, pravdu i fer izbore.

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da bi u Boru i u ostalim gradovima trebalo omogućiti građanima da na referendumima odluče kako će se trošiti njihov novac koji daju za porez na imovinu, što je dalo dobre rezultate u Šapcu.

Ogranak Saveza za Srbiju u Boru formirali su krajem septembra gradske organizacije Narodne stranke, Demokratske stranke, Srpskog pokreta Dveri, Zajedno za Srbiju, Levice Srbije, Udruženih sindikata Srbije Sloga, Udruženja građana „Izbor postoji“ i „Glasno za omladinu“.