Održani Dani Brestovačke banje – banja u punom sjaju

Tradicionalno, vikend pred Preobraženje, Brestovačka banja zablista punim sjajem. Ove godine dvorska banja je obeležila 179 godina od osnivanja, a manifestacija Dani banje ove godine organizovana je 20 put. Sudeći prema manifestacijama, ove godine je proslava bila znatno bogatija.

dani-banje-2013-1

Tokom manifestacije nastupilo je osim borskih kulturno-umetničkih društava, gosti iz Zaječara, Negotina, Knjaževca i Niša, kao i bugarskih gradova Vidina i Vrača.

dani-banje-2013-5

Takođe nisu izostali ni tradicionalni sadržaji koji su postali obeležje ove manifestacije, poput ilustracije dolaska kralja u Brestovačku banju, umetnička kolonija i izložba Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović-Bor“.

dani-banje-2013-3

Celom banjom širili su se mirisi tradicionalnih jela takmičarske manifestacije „Zlatne ruke“ na kojoj je najukusnija priprema bila Udruženja Vlaha „Primovara“ iz Zlota. „Ošljanac“ iz Brestovca osvojilo je drugu nagradu, a „Dubrava“ iz Šarbanovca treće mesto.

dani-banje-2013-4

U banji su otvoreni za posetu Konak kneza Miloša i Knežev dvorac, a svečano je otvoren i turski Amam (Hamam) sa izlozbom slika sa motivima Brestovačke banje.

dani-banje-2013-2

Na pozornici ce su se oba dana proslave smenjivali veliki broj učesnika kako iz Bora tako iz svih krajeva Srbije ali i gosti iz inostranstva, afirmisani izvođači, poput Svetlane Stević, sportska nadmetanja, a nastupile su i Zvezde granda Vanja Mijatović i Boranin Nemanja Bačilović. Nije izostaalo ni tradicionalno paljenje preobraženjske vatre.

dani-banje-2013-6

Drugi dan manifestacije obeležio je Igor Gimtrović, učesnik takmičenja „Prvi glas Srbije“.

dani-banje-2013-7

Organizatori ovogodišnje manifestacije su „Turistička organizacija“, „Centar za kulturu“ i preduzeće „Brestovačka banja – Srpska kruna“.